PERIODETITEL voor SCS 1 na zwaarbevochten maar verdiende overwinning tegen RKSV Minor

RedactieSenioren, Wedstrijdverslagen

(Er is iets misgegaan met het versturen van de nieuwsbrief. Klik hier voor het interview met Har Dullens)

Onder een aangenaam zonnetje betraden de teams van Minor en Sportclub Susteren vanmiddag het kunstgras van sportpark de Kolleberg in Nuth voor de herstart van de competitie na de winterstop. Desondanks was het voor beide elftallen pas de eerste confrontatie in deze competitie en stond er direct genoeg op het spel.

Het verdedigen van de koppositie voor Susteren en aansluiting bij de middenmoot voor Minor. Dit gecombineerd met een door weersomstandigheden niet optimale voorbereiding, zorgde voor een aftastende en onrustige opening van beide kanten.  Veel foute passes en weinig goede combinaties vielen er in het begin te noteren. Mogelijk dat de groen-witte kledij van de thuisclub nog als excuus voor de ditmaal in het zwart gestoken mannen van Eric Marees en Ger Waaijen  kan worden aangevoerd, maar we zullen het begrijpelijkerwijze maar gooien op een gebrek aan wedstrijdritme. Dit onrustige begin leverde al in de 5e minuut een eerste kansje op voor de thuisclub. Gelukkig ging de vrije kans voor het Susterendoel net naast. Minor bleef hierna in de beginfase een licht overwicht houden, terwijl Susteren krampachtig op zoek bleef naar het zo vertrouwde goede combinatiespel.

Pas in de 13e minuut resulteerde dit in de eerste dreiging van Susterenkant over rechts. Helaas echter zonder resultaat. Enkele minuten later werd Len Schmitz beloond voor zijn doorzettingsvermogen toen hij goed doorging op een bal die iets te ver vooruit gespeeld leek te zijn, maar hierdoor via een gelukje terecht kwam bij broer Kai, die in feite uit het niets met een droge knal in de linkerbenedenhoek de 0-1 voorsprong op het scorebord wist te brengen. Dit bracht direct vertrouwen bij Susteren dat snel probeerde deze voorsprong uit te breiden. Een mooie geplaatste kopbal van opnieuw Kai Schmitz bracht in de 23e minuut Lars Toonen in stelling. Diens voorzet bereikte de attente Bart Dings, die echter de keeper van de thuisclub op het laatste moment op zijn weg vond. Een hard schot van diezelfde Bart Dings in de 27e minuut werd hierna eveneens een prooi van de Minordoelman.

Susteren bleef hierna de betere ploeg, maar maakte het vooral zichzelf erg lastig door veelvuldig onnodig balverlies en de vele slordigheden. Bovendien maakte de thuisclub het Susteren niet gemakkelijk door kort op de man en de bal te zitten, waardoor vooral het middenveld en de aanval amper in hun spel kwamen. De rust leek derhalve aan te breken met een minimale voorsprong voor Susteren. Helaas dacht de scheidsrechter van dienst van hedenmiddag daar anders over. We zullen het net als bij de 22 voetballende acteurs op de groene mat ook maar wijden aan een gebrek aan wedstrijdritme en wellicht de lange autorit uit Bergen op Zoom. Maar de strafschop voor Minor op slag van rust na een in ieders ogen fair duel in het strafschopgebied deed netjes verwoord menig wenkbrauw fronsen. Al moet worden gezegd, het paste wel perfect in de constante lijn van warrig handelen van de man, die van tevoren ongetwijfeld bedacht en besloten had de belangrijkste acteur op het veld te zijn en te solliciteren naar de hoofdrol in de slag om de Kollenberg. Alle respect voor de scheidsrechter, dat klopt, want zonder hen geen voetbal. En ook zij kunnen best een slechte dag hebben, maar af en toe een kijkje in de spiegel of een objectieve begeleider/coach zou ook geen kwaad kunnen. Vergeef me deze korte ontboezeming. Normaal gesproken niet mijn ding, maar wellicht ook te wijten aan een gebrek aan ritme mijnerzijds.

Minor pakte het onverwachte cadeautje in elk geval gretig uit, zodat de rust inging met een gelijke 1-1 stand. De theepauze had gelukkig gezorgd voor wat afkoeling. Wellicht dat dit de oorzaak was dat de 2e helft opnieuw slechts aarzelend op gang kwam. Pas in de 57e minuut viel de 1e echte kans te noteren toen een goede combinatie over links Bart Dings in schietpositie bracht. Diens vlammend schot was echter opnieuw een prooi voor de Minordoelman.

Enkele minuten later werd goed doorzetten van Roel Queis beloond met een klutsbal die ongeveer identiek aan het 1e doelpunt terecht kwam in de schietgrage voeten van Kai Schmitz. Met een geplaatst schot in de verre hoek bracht deze Susteren opnieuw op voorsprong. Voor de thuisclub, die gezien de plek op de ranglijst, een overwinning broodnodig had, was dit het sein om meer druk naar voren te ontwikkelen. In de 63e minuut resulteerde dit in een snelle uitval die de Minorspits vrij voor Dylan Creemers bracht. Met een prachtige redding wist  deze echter een nieuwe Nuthse gelijkmaker te verijdelen. Na deze grote kans voor de thuisclub golfde het spel heen en weer zonder dat er echter nog veel echte mogelijkheden werden gecreëerd.

In de 75e minuut viel er nog een kansje voor Lars Toonen te noteren. Diens schot miste echter de nodige kracht. Een paar minuten later kreeg gelukkig voor Susteren de hard werkende Kai Schmitz, die geen gemakkelijke middag had door constante dekking en aandacht van Minorzijde, het opnieuw op zijn heupen. Een prachtige steekpass door het midden bracht de attente Bart Dings opnieuw in stelling. Alle goede dingen normaal in drieën, maar ditmaal in vieren. Want na diens eerdere drie mislukte pogingen, was deze nu wel trefzeker, waardoor Susteren op een verdiende en geruststellende 1-3 voorsprong kwam. De wedstrijd leek gespeeld. Minor berustte in de nederlaag en Susteren leek tevreden. Desondanks leverde een mooie Len-Kai-Bart combinatie in de 82e minuut en voorzet van Bart gevolgd door een strakke kopbal van Youri Poper in de 85e minuut nog een tweetal mogelijkheden voor Susteren op om de voorsprong verder uit te breiden. De eerste poging eindigde net naast de verkeerde kant van de paal en bij de 2e mogelijkheid voorkwam de Minordoelman met een mooie redding een grotere achterstand voor zijn ploeg. Gelukkig had ook de scheids vrij snel hierna in de gaten dat de wedstrijd gespeeld was. Ondanks diverse wissels en blessurebehandeling floot hij vrij abrupt voor het einde van de wedstrijd, zonder enige extra speelminuten te hebben geteld. Ook hier zal de verre terugreis wellicht de oorzaak zijn geweest. Een kniesoor die hier nog op let.

Een zwaarbevochten maar dik verdiende overwinning voor Susteren was een feit. Een positieve hervatting van de competitie dus, die nog meer glans kreeg bij het horen van de overige uitslagen in de 1e klasse F. 3 gelijke spelen voor de naaste achtervolgers waardoor Susteren 1 wedstrijd voor het einde van de 1e periode onbereikbaar werd voor de naaste concurrentie en zich derhalve periodekampioen mag noemen. Een mooie beloning voor een mooie competitie tot nu toe.  En in elk geval een leuk prijsje en mogelijk toetje na de competitie. Een dikke proficiat is dan ook zeker op zijn plaats. Wellicht zit er nog meer in het vat. Maar eerst hier maar eens van genieten en komende zondag weer vol aan de bak in Susteren tegen het Brabantse Someren. Veel succes.