SC Susteren

Susteren O17 – Roda JC O16 2 – 6
FC Hoensbroek O17 – SC Susteren O17 1 - 1

Hoensbroek, 7 oktober 2017- Na een afgelasting van de wedstrijd tegen Maasgouw wegens hevige regen vorige week en een verdienstelijk resultaat dinsdagavond tegen de jeugd van BVO Roda JC staat vandaag voor Susteren het altijd lastige FC Hoensbroek op de rol voor de tweede competitiewedstrijd. Uw verslaggever heeft zijn aantekenboekje thuis laten liggen, maar Ger Waayen merkt bij de rust al op “dat wat vermeldenswaerd waor neet lestig te ónthauwte is”. FC Hoensbroek lijkt de betere ploeg, kan echter weinig echte kansen creëren, Susteren komt nauwelijks tot een spelopbouw, komt drie maal goed voor het doel en scoort éénmaal. Inclusief het hondenweer met wind en regen leidt dat snel tot de conclusie: “Volgende waek baeter”.

“Feeske gehad?”

De resultaten van 2 november 2013 (2-0) en 21 maart 2015 (2-1) leren dat “Hoensbroek uit” voor Susteren inderdaad “altijd lastig” is. Bovendien zijn Alex (schorsing) en Tycho (schoolreis Toscane) er vandaag niet bij. Ook vandaag komen de bezoekers niet echt in hun spel, zijn meestal tussen de één en vijf stappen te laat en komen daarmee haast vanzelfsprekend nauwelijks tot een goede spelopbouw. Uit het feit dat niet alleen Niels Schonbrodt zijn spelers blijft herinneren aan het nakomen van gemaakte afspraken, maar ook de trainer van Hoensbroek bij herhaling “Heren! Afspraken!” blijft roepen, leidt het publiek af dat ook voor de thuisploeg geldt dat ze niet het spel kan spelen dat ze zich had voorgenomen. Zo zien de toeschouwers veel hots-bots-knots, stelt Jan de vraag “Höbbe ze mesjien ein feeske gehad, göster?” en zijn een vloeiende aanval Gijs-Rens-Milan-Brecht-Len-Daan, een alerte redding van Raf, mooie slidings van Mark op links en Hay in de zestien (“Good datter de bal haet”, meent Tom), duelwinsten van Bram en een redding van Jules op de doellijn de hoogtepunten van de eerste 40 minuten.


Hens aan dek

De briljante opmerking van bondscoach Dick Advocaat in gedachten (“Ik ben er in gestapt omdat ik er in geloof. Als het niet lukt, dan is er onderweg ergens iets fout gegaan”) gaat de S-side, optimistisch als altijd, er tijdens de rust van uit dat “na de thee de bordjes zijn verhangen”. Met Stijn en Kai voor Rens en Hay en vervolgens Reda voor Milan proberen de bezoekers in de tweede helft het heft in handen te nemen. Dat lijkt even te lukken na een verre uittrap van Raf, waarna Daan de korte twijfel van verdediging en keeper mooi met een lobje afstraft: 0-1. Daarna is het alle hens aan dek en blokkeren Stijn, Jules, Bram, Brecht en Mark schoten van de bezoekers (twee maal in de vijf meter, maar toch meestal voor de zestien), blesseert Brecht met een ferme poeier per ongeluk de scheidsrechter en verdedigen Len, Reda en Gijs uit alle macht mee. Een prachtige vrije trap van Jules over wel 40 meter wordt door Daan ineens voor het doel geplaatst, waar Kai de bal in de vlucht goed raakt, maar het schot recht in de handen van de keeper gaat. Hoewel ook hier de vlag van de grensrechter de lucht in gaat (Wilfried: “Die man vlagde één keer toen het zeker een meter géén buitenspel was!”), geeft de scheids aan dat hij niet zou hebben afgefloten. Een vrije trap van Hoensbroek wordt dan zo’n 8 minuten voor tijd binnen gekopt (1-1) en nadat de scheidsrechter nog wat onderlinge discussies tussen verschillende spelers met geel bestraft en Mark na een tweede geel met rood mag vertrekken, besluit ‘der Unparteidische’ op tijd af te fluiten. De S-side is daar niet rouwig om: “Volgende waek baeter”.Na de 1-3 overwinning van Nederland bij Wit-Rusland en de 8-0 overwinning van Zweden op Luxemburg lijkt er inderdaad ‘ergens’ iets fout te zijn gegaan voor het Nederlands elftal, dat het WK2018 in Rusland aan zich voorbij moet laten gaan.

Rens en Hay en vervolgens Reda voor Milan proberen de bezoekers in de tweede helft het heft in handen te nemen. Dat lijkt even te lukken na een verre uittrap van Raf, waarna Daan de korte twijfel van verdediging en keeper mooi met een lobje afstraft: 0-1. Daarna is het alle hens aan dek en blokkeren Stijn, Jules, Bram, Brecht en Mark schoten van de bezoekers (twee maal in de vijf meter, maar toch meestal voor de zestien), blesseert Brecht met een ferme poeier per ongeluk de scheidsrechter en verdedigen Len, Reda en Gijs uit alle macht mee. Een prachtige vrije trap van Jules over wel 40 meter wordt door Daan ineens voor het doel geplaatst, waar Kai de bal in de vlucht goed raakt, maar het schot recht in de handen van de keeper gaat. Hoewel ook hier de vlag van de grensrechter de lucht in gaat (Wilfried: “Die man vlagde één keer toen het zeker een meter géén buitenspel was!”), geeft de scheids aan dat hij niet zou hebben afgefloten. Een vrije trap van Hoensbroek wordt dan zo’n 8 minuten voor tijd binnen gekopt (1-1) en nadat de scheidsrechter nog wat onderlinge discussies tussen verschillende spelers met geel bestraft en Mark na een tweede geel met rood mag vertrekken, besluit ‘der Unparteidische’ op tijd af te fluiten. De S-side is daar niet rouwig om: “Volgende waek baeter”.