SC Susteren

Susteren O-17 wint van SV Laar

Laar-Weert, 18 november 2017 - Op het veld waar deze zomer glorieus de finale om de promotie van Budel werd gewonnen is Susteren vandaag tegen SV Laar opnieuw de betere ploeg. De groenwitten vergeten gedurende de eerste 40 minuten echter zichzelf te belonen en hebben ook in de tweede helft het vizier niet op scherp staan. Na de voorsprong volgt haast wetmatig uit de tweede kans van de thuisploeg de gelijkmaker “wo-se op kèns wachte”. Uiteindelijk komt uit de resterende handvol kansen alsnog de 1-2. Bijzonder is dat de S-side de trainer van de tegenstander een beter resultaat zou hebben gegund: “Dae man blif ónger alle ómsjtandighede besjaaf”.

Een verslag via de opmerkingen langs de lijn.

“Neet op dae kouwe gróndj gaon zitte. Dalik krisse blaosóntsjtaeking”

De koude wind maakt dat de S-side komend uit de kantine collectief de kleine tribune aan de overzijde van het veld opzoekt. Die biedt beschutting, maar heeft slechts twee bankjes, die al volzet zijn op het moment dat Elles wil gaan zitten. De waarschuwingen zijn voor Tom voldoende reden om als man plaats te maken voor de vrouw.

“Janus, ga terug naar de 16; hij kan nooit scoren vanaf daar”

Direct voor de tribune is de dug-out van de thuisclub, waar de trainer tegen een supporter opmerkt “blij te zijn als we vandaag vóór de rust geen doelpunt tegen krijgen”. Als Hay 15 meter over de middenlijn een vrije trap mag nemen dirigeert hij zijn rechtsback naar achteren, meteen gecorrigeerd door een “How, how, dat is nog neet gezag” door de S-side, waarop hij zich lachend omdraait en zegt “Oh, dat ligt anders, begrijp ik”. Als Hays schot voorbij de kruising zoeft steekt de man nog even zijn hand op ten teken dat hij heeft gezien wat de supporters achter hem bedoelen.

“Daar komen we goed weg”. “Ze zeen nog neet van die hèlf aaf”

Direct daarna gaat Gijs onderuit in de zestien en besluit de scheidsrechter tot een hoekschop. Inmiddels goed in contact met de tribune draait de Laar-coach zich weer om en zegt: “Daar komen we goed weg”. “Ze zeen nog neet van die hèlf aaf”, waarschuwt Elles, maar Hay komt net lengte te kort op de hoekschop van Gijs.

“Lucas, potverdorie nog aan toe; kijk toch eens! Zo’n bal levert bijna een tegendoelpunt op!”.

Als Alex en Kai druk zetten speelt de rechtsbuiten terug op de keeper, maar daar zitten Daan en Gijs bijna tussen.

“Dao kump de zón”

Acties van Brecht (die al strijdend om de bal op rechts begint en na vier gewonnen duels om de bal op links eindigt) en Tycho (scherpe voorzet) leiden tot kansen voor Gijs en Daan. Yvonne wijst de S-side tegelijkertijd op andere aspecten van het zaterdag-uitje: “Dao kump de zón. Dao lènks”. Jim houdt zijn blik graag op het veld gericht: “Good dasse dat debie zaes”.

“Nauwkeurig zijn in de passing, Bart! Zo maar weg lellen is niet nodig”

De Laar-middenvelder voelt de druk van Kai en de opkomende Mark. “Good datter dat debie zaet”, meent Ruud, “dan weite veer ouch wie ’t zit”.

“Spreek goed af. Lengte bij lengte. Lucas, naar achteren met je lengte!”

De vrije trap van Jules komt nochtans bij Brecht; Rens komt goed in en kopt in, maar de keeper vangt op.

“Dat oetgeraekend Mark dat zaet”

Een pass van Jules wordt door de Laarlinksback weggeduwd voordat Tycho er bij kan. Vanaf zijn linksachterpositie, roept Mark hevig verontwaardigd “Hei, hands! Dat waor hands!” Geen minuut later schermt Daan de bal af bij de zijlijn en wordt in de rug geduwd. Hij appelleert, maar Mark, die het tempo hoog wil houden, komt al aanrennen om de inworp te nemen en dirigeert de spits met een “Kom op Daan, niet zeuren” weer naar voren.

Uit de combinatie Brecht-Kai-Alex-Daan volgt een vlammend schot van Gijs op de vuisten van de keeper.

“Bart, verdorie jongen, durf die bal te koppen”

De Laarspeler maakt hands op een lange pass van Hay. De S-side krijgt oog voor het taalgebruik van de trainer, dat in toonzetting wel afwijkt van de gemiddelde opmerkingen: “Hae zaet netjes ‘verdorie’”, gevolgd door “En ooze Niels is ouch erg positief bezig vandaag”. “’T Sjtuk aan”.

“Dit zijn de kansjes, jongens. Ben er zuinig op”

Een vrije trap tegen Mark wordt over aanval en verdediging heen over de achterlijn geschoten.

“Voetbal mee, Janus”

Raf krijgt voldoende tijd om een terugspeelbal van Rens goed tot bij Alex te brengen, omdat Laar vergeet de tegenstander onder druk te zetten.

“Woveur sjut Gijs neet mit rechs?” “Vraog ‘t ‘m zelf”

Een pass van Hay wordt door Daan goed voorgezet. Gijs komt perfect ingevlogen, maar kiest er voor om niet te schieten, maar de bal te controleren en terug te leggen op de eveneens goed meegelopen Tycho; diens schot wordt geblokt.

“Roderick, wegwezen daar met je lengte!”

De opmerking komt bij een vrije trap die Tycho gaat nemen bij de achterlijn. De trainer draait zich vervolgens om naar de tribune en zegt: “Snap je dat nou? Met die lengte?”. Hij vindt bijval bij Yvonne: “Nee, want ik zeg nog: Die Roderick moet daar weg”. De kans is voor Daan; het schot gaat voorlangs.

“Doe versjteis dich waal good mit dae trainer”, merkt Elles met bewondering op richting Yvonne.

“Daar is een enorm gat”

Hay meldt zich voor een vrije trap op de punt van de zestien. De S-side ziet vanuit haar positie de mogelijkheid van een direct schot, omdat de 2-mans muur een enorme opening laat, maar de toeschouwers worden verrast door een voor hen nog onbekende variant, waarbij Gijs over de bal loopt, Hay het leer naar Alex schuift, waarna de bal in de mêlee van spelers verdwijnt.

“Doe kèns zeen dat Mark göster väöl eiwitte haet gehad”

Na schoten van Daan en Kai volgt een rush van Mark over links tot op de achterlijn binnen de zestien. Zijn voorzet wordt tot hoekschop verwerkt. De energie die de linksback nog blijkt te hebben ondanks een intensieve schnitselavond op vrijdag in de kantine wekt zowel be- als verwondering.

“Roderick, voor die tent!”

Susteren is ondanks de lengte van Roderick in de lucht de sterkere ploeg. De hoekschop van Alex wordt door Brecht gekopt en door een verdediger van de lijn gekopt.

“Dao kump Jules good eweg”

Ook Laar heeft met de keeper een Jules in haar gelederen. Die is verslagen met een kopbal van Rens op een voorzet van Alex, maar opnieuw redt een verdediger op de lijn.

“Lucas, kijk toch uit. Potverdorie nog aan toe!”

De rechtsbuiten schiet de eerste kans voor de thuisploeg royaal over het doel van Raf.

Rust: 0-0

“Breid nao Kai; sjpeel Kai in”

Raf is alert bij een Laardoorbraak na een afgeslagen hoekschop. Jules kiest er voor om de vrije trap die een minuut later volgt niet breed te leggen maar hoog voor te zetten. Len pakt vier meter voor het doel de bal ineens op de schoen, maar richt nipt voorlangs.

“Meneer, dat waor Daan”

Een mooie combinatie Alex-Gijs-Len-Daan leidt tot de 0-1. Yvonne houdt de lijn met de Laartrainer open.

“Dat zosse waal wille”

Brecht werkt bij de tweede paal tegenstander en bal over de lijn. Het doelpunt telt niet.

“Dat is al de derde keer dat Alex zien sjoon aan ’t sjtrikke is”

Bianca heeft oog voor de besognes van de middenvelder. Elles vraagt: “Wo zuuse dat aan?”. Thijs legt uit: “Tèlle”.

“Ich höb Roderick neet mee geheurd”

Jim volgt ook de tegenstander. Ruud is alert gebleven: “Gewisseld”.

“Blief nao veure voetballe!”

Tom verwoordt de zorgen van de S-side. Jozette volgt het spel ook ingespannen en zegt tegen vader Schmitz: “Ich mót toch good kieke of ’t noe Len of Kai is”. “Vèlt mit”, meent Jim “Kai haet nummer 8, Len nummer 12”.

“Bianca, veerde keer”

Jozette blijft nu ook het veterstrikken van Alex volgen. Bram vangt de tegenaanval van Laar goed af.

“Ja, dao geit ze”

Een mooie doorbraak levert de tweede kans voor Laar op. Raf is kansloos: 1-1

“Volwaardig leerling van de toneelsjoal”

Gijs treedt na een overtreding naadloos in de voetsporen van zijn opa, een meer dan verdienstelijk acteur in de Limbrichtse revue: hij wordt tegen de grond gewerkt, kijkt waar zijn tegenstander staat, verandert de richting waarin hij ter aarde gaat, zodat hij kermend in de richting van zijn tegenstander rolt en “toevallig” nog stevig tegen hem aan kan rollen. De gele kaart volgt twee minuten later, als de twee elkaar opnieuw tegenkomen.

“Op karakter”

Kai heeft een bloedneus, komt aan de zijlijn een papieren zakdoekje halen, duwt het papiertje stevig in zijn neusgat en gaat onverdroten verder.

“Oew, ich hoort ’t kraake”

Jozette en Bianca zeggen hetzelfde op het moment dat Stijn een duel wint, Kai overneemt en Len het duel aangaat. De jongste Schmitz zwaait meteen met zijn hand. “Dan is get”, concludeert Tom en loopt naar de dug-out, waar Niels Len heen draagt. Reda vervangt Len.

“Pfoew”

De zucht van verlichting na een bevrijdingstrap van Hay, die Daan goed oppikt en bliksemsnel van buiten de zestien via de binnenkant van de paal binnenschiet: 1-2.

Er volgen nog grote kansen, maar het blijft 1-2.

“Nog effe wirke”

Tom spoort Bram en Kai aan, die voorgaan in de strijd.

“U coacht heel leuk”

Yvonne rondt de wedstrijd ook af met de Laartrainer.

“Gelukkig maar. Goede pijnstillers en grote scheenbeschermers aan. Maandag weer trainen”

Henk verwoordt met de eerste opmerking de opluchting naar aanleiding van de mededeling dat Lens scheenbeen wel gekneusd, maar niet gebroken is. Diana antwoordt dat haar zoon over de tweede opmerking hetzelfde denkt als Daans vader.

Gesprek laden