SC Susteren

Susteren JO19-1 bekert verder na spectaculaire derby

Born, 15 september 2018- Na de overwinning op De Leeuw van vorige week gaat Susteren vandaag opnieuw met de overwinning strijken. Tegen nabije buur Born gaat het echter allerminst van een leien dakje. De wedstrijd kent meerdere kantelmomenten en de door de Bornsupporters voorspelde uitslag van 6-6 lijkt tot het einde alleszins mogelijk. Met enig geluk laat de ploeg van Sevriens/Laumen het echter niet meer verder komen dan 4-5. “Veer hauwe dit sezoen toch neet op de baeker gezat”, stelt de B-side. Susteren bekert verder.

Waldorf en Stattler

Daan Janssen krijgt bij het betreden van het veld door supporters Milan en Bas een onverholen boodschap mee: “Wel een goede wedstrijd voetballen vandaag, hè!” De S-side is weer goed vertegenwoordigd (ook met Caspar, die met de O17 van Roda JC al met 4-2 heeft gewonnen van Oena [“Oena? Wo kómme die oet? “Dat weit ich onneet”]. De B-side blijkt met het duo Bart (van Sloun)&Raymond (Eberson) de evenknie van Waldorf en Stattler in haar midden te hebben. De in het blauw gestoken thuisploeg wordt positief kritisch gevolgd. Een uittrap van Omar, die Renzo goed doorkopt, waarna Tom de bal op de paal schuift, wordt vergezeld door de opmerking “Jónges, wie zeet geer aan ’t verdedige?”.Bart vertrouwt uw verslaggever toe dat “deze wedsjtried veur die van ós toch waal beladen is” en dat “mien vrouw van de jónges ein stadionverbod haet gekreege; ‘ze zegt alleen maar domme dingen’. Mer ja, ze mót toch wirke op zaoterdig, dus dat is ein win-win-situatie”, om daaraan meteen toe te voegen “en die van uch sjtaon sjlech te verdedige”, nadat de van Susteren terug naar Born getransfereerde Bryan de 1-0 heeft binnengeschoven.Susteren zit nog niet goed in de wedstrijd, hetgeen Niels verleidt om na een tegen hem gefloten overtreding de bal uit ergernis tot over het gebouw van Jong Nederland te schieten. Het levert hem een reprimande van zowel de scheidsrechter als de eigen S-side op.Er zijn nog reddingen van Omar bij een doorbraak en van Alex op de doellijn bij een hoekschop nodig, vooraleer het eerste kantelpunt van de wedstrijd een periode van overwicht door de bezoekers inluidt.

Nekklem

Een goede tussenkomst van Kevin en een prima combinatie Ghislain-Kai-Daan brengen de bal op links bij Tom, die naast schiet. Als Niels goed opkomt over links wordt hij vastgehouden en past vervolgens in één vloeiende beweging zelf de nekklem toe bij zijn tegenstander. Dat deze techniek als trainingsvorm bij het voetbal al in 1924 door de FIFA uit de werkboeken is geschrapt[1] is als historisch feit blijkbaar nog niet bij iedereen bekend; voor alle anderen is de toegekende gele kaart een logische beslissing van de goed leidende “Ünparteidische”.Sevriens/Laumen brengen Hay en Mark voor Ghislain en Kevin en met de geblesseerde Jules naast de dug-out en Bram en Rens vandaag bij de A2 resteert Milan nog als enige wissel. De eerstvolgende kans is nochtans weer voor de thuisploeg, maar te gehaast geschoten verdwijnt de bal naast het doel van Omar. De volgende 25 minuten zijn vervolgens voor de bezoekers. Kai stuurt Tom weg over rechts en diens scherpe voorzet schuift Renzo keurig tegendraads binnen: 1-1.Goed weggestuurd door Brecht is een voorzet van Alex net te kort, recupereert Daan de bal, wordt neergelegd, neemt zelf de vrije trap, die afketst in de muur, waar Alex er als de kippen bij is om de 1-2 aan te tekenen.

EpiDrost

Dani, vandaag centraal achterin, slalomt als laatste man langs drie tegenstanders als Epi Dros in zijn beste dagen (Raymond: “Epi Drost? Dae haet bie PEC gevoetbald”; Bart: “Nae, bie Twente”. Raymond: “Mer onnog bie PEC”). De bal landt bij Tom, die de bal over het vangnet schiet (Bart: “Nao de Graethei; nao de zónnewei; dao mótte zónnepanele kómme; es die van uch nog dèk hie kómme voetballe mótte ze hie dan waal dat vangnèt hoager gaon maake!”). Tom vangt de uittrap vervolgens zelf op, bereikt Hay, die doorsteekt op Renzo. Diens schot ketst af op de paal, maar opnieuw is Alex alert: 1-3. Een vlammend schot van Borns Bryan dwingt meteen daarna Omar tot een sublieme redding, waarop de S-side richting Omar en Bart&Raymond naar Bryan toe elkaar proberen te overtreffen in het geven van complimenten. Een tweede Epi Drost-actie van Dani, combinaties Niels-Brecht-Daan-Kai en Mark-Hay-Renzo-Tom laten de eensgezindheid in visie op het spelletje bij Waldorf&Stattler zakken: “Doe bès van Houtem en die kènne in principe neet voetballe”. Een serie inworpen op rechts brengt tot slot Tom in de zestien, die de bal over zijn tegenstander lepelt en daarbij een hooggeheven arm tegenkomt. Tom benut de terechte strafschop zelf: 1-4.

Biologieles

Een gezamenlijke overtreding van Brecht en Alex tegen Borns aanvoerder Tom blijkt de voorbode van het tweede kantelmoment van deze wedstrijd. Bart voorziet de blessurebehandeling van verhelderend commentaar (“Tom haet jedere wedsjtried ummer väöl pien. Dat is altied ein complete biologieles. Taenge ’t einde van de partie haet ‘r alle ledemaate gehad”) en ziet meteen daarna York of Jordi (“Raymond, wie heisj dae jóng ouch al weer?”) uit de scherpe vrije trap de 2-4 binnentikken. De rust nadert, maar voor Susteren niet snel genoeg. Welhaast uit de aftrap worden de groenwitten uitgespeeld en ligt de 3-4 achter Omar. Zowel de B-side als de S-side constateren in de rust dat in deze attractieve pot nog niets is beslist.

“Ingegreujde kalknagel”

De tweede helft begint als een gelijk opgaande wedstrijd. Bart roept zijn zoon (de derde Tom die in het veld staat) op “Nao veur voetballe, neet opziej!”, hetgeen Thijs verleidt hem te vragen of zijn zoons tegen hem niets hebben gezegd over het niveau van zijn opmerkingen. Ondertussen tikt Omar een gevaarlijke voorzet weg, forceert Daan een hoekschop, schiet Alex over, kent ook Mark een Epi Drost-moment, komt Niels goed tussenbeide, wordt een schot van Hay gestopt, komt Kai steeds nadrukkelijker goed in de wedstrijd en tikt Brecht goed voor zijn man komend een hoekschop van Daan nipt over. Borns Bryan krijgt van Bart&Raymond het advies van ver te schieten als Omar is uitgekomen en nog op de weg terug is naar zijn doel. De jonge Coenen luistert zo waar, maar ook hij mikt op de zonneweide. Een volgende vuurpijl van een Bornse voet komt recht op Raymond Eberson af, die aangemoedigd door Bart de bal ineens probeert dood te leggen op zijn voet, vanuit de S-side het commentaar krijgt “En dood rolde de bal verder”, waarop Bart vergoeilijkt met de opmerking “Dae verrèkde kalknagel”. Als Borns Tom weer geblesseerd raakt laat ook de S-side zien geconcentreerd in de wedstrijd te zitten en vraagt beleefd “En Tom, welk ledemaat waor ’t noe?”. Een inworp van Dani wordt door Susterens Tom goed doorgeschoven naar Daan, die Hay uitstekend wegstuurt. Hay blijft zijn tegenspeler voor en passeert beheerst de keeper: 3-5.

Derde kantelmoment

Als Tom scherp voorzet en Renzo de bal nog net met het hoofd schampt blijft de spits met kramp liggen, komt Milan als zijn vervanger en roepen Bart&Raymond “Kóm mer jónges, die van Zöstere kènne neet meer!” Daadwerkelijk komt er een derde kantelmoment. De uiterst snelle linksbuiten staat aan de basis van een scrimmage, waar een Bornse voet het snelst is: 4-5. Opnieuw volgt meteen uit de aftrap een volgende kans voor de thuisploeg. Het schot gaat over. Hoewel wat vreemd om 16.45 uur is de kreet van grensrechter Hans Opgenoord (“Enne? Zeet geer wakker!?”) zeker begrijpelijk. Uit een hoekschop volgt wederom een gevaarlijke scrimmage, waar Dani en Mark eendrachtig ruimen. Omar moet nog redden bij een doorbraak, Born krijgt nog twee gele kaarten, Borns trainer wordt achter de afrastering gesommeerd, Hay wil door twee tegenstanders heen en past daarbij nog een handhavingstechniek toe en Kai, Brecht, Milan en Mark voorkomen na een laatste vrije trap dat Born nog gevaarlijk kan worden. Het blijft 4-5.

Goede sfeer

De wedstrijd wordt in goede sfeer door beide teams met high fives en boxes afgesloten. Veel van de spelers kennen elkaar immersvan school en van het voetballen.Bart&Raymond relativeren de nederlaag: “Veer hauwe dit sezoen toch neet op de baeker gezat; de priezekas is al vol. Dao kènt geine baeker meè bie”[1] Notulen bestuursvergadering FIFA, Genève, 22 mei 1924, archiefnummer 24/52795

Gesprek laden