SC Susteren

Solide Susteren JO19-1 te sterk voor Door Eendracht Sterk Moesdijk (DESM)

Weert-Moesdijk, 26 oktober 2019- Na de bekerzege bij Bekkerveld vorige week moet Susteren vandaag op bezoek bij DESM, waar eerdere wedstrijden nooit echt soepel zijn gewonnen. Vandaag opereert de selectie van Sevriens/Lemmens/Hamers gedurende 90 minuten echter solide en geconcentreerd en krijgt de thuisploeg op een tweetal incidentjes na eigenlijk geen kans. De uitslag is met 0-8 niet eens geflatteerd. Direct achter koploper EVV nestelen de groenwitten zich inmiddels afgetekend aan de kop van de deze hoofdklasse. Enige zorg geldt het groeiend aantal geblesseerden in de Susterense selectie, waar na Daan (hamstring), Brecht (enkel) en Rens (quadriceps) vandaag Gijs (breuk in de enkel) aan wordt toegevoegd.

“Dat is classified information”

Op weg naar Weert vraagt Thijs aan Hay en Tom waarom Thomas altijd het magneetbord meeneemt: “Krieg geer noe per wedsjtried angere opdrachte of wèt geer inmiddels waal wat uch te doon sjteit?”

“Dat bord is veur de wedstrijdbesjpraeking”, geeft Tom aan. “Veer weite waal wat veer mótte doon. Mer toch,” vult Hay aan “en wat dao wiejer besjpraoke wurt is classified information. Dao maoge veer gein mededelingen euver doon”. Waarvan akte.

“Euver rechs. Hiej ligktj de ruumdje”

Vanaf de aftrap om 15.30 uur overheerst Susteren de eerste 20 minuten. Het eerste gevaar komt over links (schot Stijn, voorzet Tom-kopbal Len, voorzet Casper-schot Roel, vrije trap Tom-kopbal Casper). Jop suggereert met “Euver rechs, jónges, dao ligktj de ruumdje” een vleugelwissel, die Hay lijkt te hebben begrepen, waarna via Bram en Milan ook over rechts gevaar ontstaat.

“Gaef dae bal aaf, manne!”

De S-side blijft opvallend rustig. Commentaar reikt niet verder dan de balustrade. Als Stijn, aangespeeld door Colin, op avontuur gaat roept de bank luidkeels “Stijn, speel die bal!”, waar Rogier voor zich uit een vergelijkbaar commentaar geeft: “Gaef dae bal aaf, manne!”

“Jip dae kwaak waal”

De vrije trap na de derde overtreding tegen Jip –die met een schreeuw tegen het kunstgras valt (S-side: “Ow”; Ruud: “Niks bie; dae Jip dae kwaak waal”)- op links neemt Jip zelf, strak op het hoofd van Casper, die steenhard binnenkopt: 0-1. Geen minuut later onderschept Tom en geeft Jip de bal mee, die een schijnbeweging en een schot later in de touwen ligt: 0-2.

“Dat zeen lestige bel, mit dae wèndj”

Verdedigend hebben Bram, Hay, Colin en Stijn het goed onder controle, ook omdat Len, Roel en Tom heersen op het middenveld. DESM krijgt op links een tweetal vrije trappen, die beide rechtstreeks op doel gaan en door Omar onder de lat vandaan worden geplukt. De S-side weet dat dit soort zwabberende ballen raar kunnen vallen met de harde wind die recht over het veld staat. Mooie passes van Tom op Jip, Colin op Casper en Hay op Tom leiden niet echt tot kansen, een aanval over bijna alle spelers komt via Bram en Milan bij Roel, die Jip wil aanspelen in de zestien. De bal blijft hangen, maar de kleine Maasbrachtenaar wurmt zich alsnog met bal langs drie spelers en passeert ook de doelman: 0-3.

“Mit de raek voor ich die!”

Enige opwinding is er aan DESMzijde als Omar Bram te kort inspeelt en DESMs spits de bal voorbij de Susterengoalie tikt, maar Hay schiet nog ruim voor de doellijn het leer resoluut richting Nederweert. Even later blijft Casper na een duel geblesseerd liggen met kramp. “Hae haet väöl las van kramp”, merkt Elles op. “Kritter waal genóg te aete?”, vraagt de altijd kritische S-side. Elles laat daar op besliste toon geen twijfel over bestaan: “Mit de raek voor ich die!”

“Esse snel blieve speule, voetballe ze ze hertsjtikke van de mat”

Nadat Gertie tijdens de rust eenieder van koffie, thee en verschillende soorten fris heeft voorzien (“Jao, ich ónthaoj det waal”) komt Gijs voor Casper, is de reservebank daarmee leeg en geeft Jop aan het begin van de tweede helft aan hoe het zijns inziens verder moet. Iets dergelijks lijkt ook Thomas Sevriens zijn spelers te hebben meegegeven. De eerste lob van Tom is te kort (“Ich hauw ram zjwarte vlekke veur mien uig van de zón”), daarna komt de keeper goed tussenbeide, vooraleer Stijn Tom weer wegstuurt, Jip hem roept, de bal krijgt en scoort: 0-4. Als Omar alert goed tussenbeide komt is de pass van Colin op Tom perfect, evenals de pass van Tom op Jip, die fraai zijn vierde binnen stift: 0-5. Terwijl Roel naar hartenlust draait en keert en Len en Bram over rechts geen ruimte laten, gaan kansen van Tom en Jip vooraf aan goed uitverdedigen van Hay, de combinatie van Milan en Roel, het goede weglopen van Jip, die daarmee de ruimte creëert voor Gijs: 0-6. Gijs verovert even later zelf de bal, schiet meteen en ziet het schot geblokt en met veel effect richting achterlijn en hoekvlag stuiten. De DESMkeeper rent er achteraan, voorkomt een hoekschop, maar vliegt door zijn snelheid half over de balustrade, waar Milan, opgejaagd door de S-side de bal meteen naar Roel gooit, die doorkopt op Gijs, wiens lob in het lege doel lijkt te gaan, waar Jip voor de aanstormende verdediger het zekere voor het onzekere neemt: 0-7.

“Kóm, haol dae bal d’r oet”

Hoewel met veel ervaring langs de lijn hoort Thijs vandaag van Ruud een voor hem nieuwe aanwijzing, maar blijkbaar is een deel van de tactische ontwikkelingen gedurende de voorbije 45 jaar toch aan hem voorbij gegaan, want zowel Jop als Ruud leggen uit dat “Blokkeer dae pass” een meer eenvoudige weergave kan zijn. Nog éénmaal lukt dat onvoldoende, komt Omar goed uit en ruimt Hay opnieuw voor de doellijn. Ditmaal vliegt de bal naar Weert-Centrum.

“Dat zuut toch neet good oet”

Na Jips 6e en Susterens 8e doelpunt (wederom goede combinaties op het middenveld en een zeer alerte Vergoossen) eindigt de wedstrijd in mineur, als Gijs na een ongelukkige botsing huilend van de pijn van het veld gaat. De S-side ziet het met zorg gebeuren. IJs blijkt onvoldoende om de blessure in te dammen: in het ziekenhuis wordt een breuk in de enkel geconstateerd.

“Gein puntje versjpeele op waeg nao EVV”

De wedstrijd tegen EVV over drie weken lijkt beslissend te gaan zijn voor het herfstkampioenschap, maar de S-side waarschuwt –Geleen-Zuid indachtig: “Dan mótte ze op waeg nao EVV gein puntje versjpeele”.Gesprek laden