SC Susteren

SCS JO-19 wint op eigen veld van koploper SHH

Susteren, 9 februari 2019- Na eerder in de oefenwedstrijden tegen Maasgouw en HEBES al een enorme honger naar de bal te hebben laten zien, pakt het team van Thomas Sevriens en assistenten Milan Lemmens en Bas Hamers vandaag verrassend, maar absoluut verdiend drie punten in de eerste competitiewedstrijd van de terugronde tegen koploper SHH. In een wedstrijd waarin het door de harde, lateraal over het veld staande wind lastig voetballen is krijgt Susteren meerdere goede kansen, waar SHH alleen via een door de wind gedragen dwarrelbal iets terug kan doen. De S-side is eensluidend in haar oordeel: “’t Hauw onnog waal 4 of 5-1 kènne zeen”.

Reglementwijziging

Van de oefenwedstrijden tegen Maasgouw (meerdere oud-ploeggenoten van Niels en Renzo spelen daar in mee) en HEBES blijven -naast de goede loopacties, verrassende hakballetjes en terugspeelballen, prachtige passes en de mooie doelpunten- vooral ook de “sjlaag op ’n oug” en de poging tot klap in het gezicht jegens Brecht respectievelijk Hay door een speler van Maasgouw, maar bovenal de rechtse directe uppercut van Bram tegen zijn (naar verluidt “natrappende”) tegenstander uit Beegden in de herinnering. Bram wordt ’s woensdags bij de bootcamptraining door Jules, Tom, Kai en Ian collectief begroet met “Hei, Badr!”. Thomas Sevriens heeft na 2 februari 2019 meerdere keren overleg gevoerd met het bestuur van SC Susteren om te zien of er voldoende draagvlak binnen de club is om de KNVB een reglementswijziging voor te stellen. Sevriens: “Je zou je kunnen voorstellen dat analoog aan bokswedstrijden elke wedstrijdhelft wordt gespeeld in 15 ronden van 3 minuten”. Vice-voorzitter Kevin Hoffmans acht de kans van slagen van zo’n voorstel niet heel groot, maar meldt desgevraagd aan L1-reporter John Bannier: “Ik begrijp heel goed dat Sevriens dit idee nu op tafel legt, nu duidelijk is welke slagkracht er in de O-19 van Susteren aanwezig is”.

Mat

SHH, samen met Someren de koploper, start mat. De beleving bij Susteren is opnieuw goed en bij de momenten dat de aandacht even dreigt te verslappen of de energie een kleine dip dreigt te krijgen is daar Sevriens, die luidkeels maant tot uitvoering van de afspraken en kreten als “dat is goed, mannen” moeiteloos afwisselt met “dat is een k*taanname!”. Het harde werken leidt niet in alle gevallen tot briljant voetbal, maar de thuisploeg is zonder meer de betere ploeg in het eerste half uur. Nadat eerst Renzo (na voorwerk van Niels-Dani-Kai-Brecht) en vervolgens Daan (voorwerk Alex, pass Jules) net niet tot een schot komen, onderschept Brecht, komt de bal bij Mark, start Tom een loopactie, is Daans pass op maat en als Tom over rechts de zestien binnenstormt en de SHHkeeper uit zijn doel komt bedient Tom Renzo op maat en tikt de spits beheerst binnen: 1-0.

SHH neemt initiatief

Wakker geschrokken nemen de bezoekers het initiatief over. Lankmoedig verdedigen door de thuisploeg (vandaag in rood-wit) levert SHH een buitenspeldoelpunt op en even later moet Omar gestrekt naar de hoek om een afgeketst schot tot hoekschop te tikken; hij doet dat stijlvol. Echte kansen krijgen de groenwitten echter niet: het hooggeheven been van Jules, de blokkade van Niels, de felle tackle van Dani en oplettend tussenbeide komen van Mark zorgen achtereenvolgens voor situaties die gevaarlijk ogen, maar niet echt tot gevaar leiden. Een kapbeweging van Alex en de pass van Kai brengen Renzo op stoom, maar zijn schot wordt geblokt.

S-side

De supporters, op de tribune uit de wind, zitten welhaast even goed in de wedstrijd als de spelers zelf. Wim leest niet alleen de wedstrijd, hij leest ‘m zelfs voor: “Die bal gaat naar de nummer 5!” (waarop de uitworp van de SHHkeeper inderdaad naar de nummer 5 gaat); “Die vrije trap gaat ie in de zestien leggen” (waarop de vrije trap van SHH inderdaad in de zestien wordt gelegd). Johan doet een twintigtal pogingen om Omar te stimuleren om zijn uittrappen naar de vleugels te schieten in plaats van door het midden (“Schiet ‘m nou naar bakboord, jongen!”) en staakt pas rond de 80e minuut zijn pogingen. Wilfried V. geeft zacht voor zich uit commentaar op Jules (“Goeie beweging, maar wel riskant van Jules”) en Raymond herhaalt de klassieker “blind een pass geven is niet hetzelfde als blindelings een pass geven”)[1] bij een actie van Alex. Wilfried J, Mirjam, Raymond, Jan en Thijs suggereren collectief dat “het tijd wordt om Bram in te brengen”, als Brecht een klap in zijn gezicht krijgt en ter aarde zijgt.

Overhand

Susteren pakt na rust de regie terug in handen. Jules stuurt Alex weg, die oog heeft voor de meegelopen Renzo, maar het passje is net te kort. Omar redt vervolgens opnieuw fraai op een afstandsschot, waarna balverlies op het middenveld leidt tot de enige kans in de tweede helft voor SHH: Kai redt ten koste van een hoekschop, die met tegenwind wordt genomen, een prooi lijkt voor Omar, die echter verrast moet constateren dat de bal door de wind gedragen iets langer hoog blijft hangen dan hij heeft ingeschat en terwijl hij na zijn sprong al weer de daling heeft ingezet zwabbert de bal over hem heen in het doel, waar Mark in een reflex de bal nog weg slaat, maar de scheids geen VAR nodig heeft om het doelpunt toe te kennen: 1-1. De roodwitten houden desondanks de overhand: na een pass van Daan passeert Renzo de keeper en schuift de bal millimeters voorlangs, de voor Daan en Alex ingekomen Rens en Hay storen in de zestien, waardoor de achterhoede gaat prutsen, maar Hay kan net niet bij de bal en eendrachtig werken van Brecht, Mark, Jules en de sterk spelende Niels leiden tot een pass van Kai op Tom, die nu tot twee maal toe de keeper op zijn weg vindt. Als dan Renzo wordt weggestuurd, passeert hij opnieuw de keeper, wordt van achteren aangetikt, gaat de bal eerst naast het doel, maar vervolgens op de stip en scoort Renzo feilloos: 2-1. Bram komt voor Mark en Milan voor Tom. De slotfase is vooral spannend omdat niemand van te voren met een zege rekening had gehouden; SHH kan haar koppositie vandaag tegen dit Susteren echter geen moment waarmaken. “En dat is vooral de verdienste van Susteren”, stelt de S-side tevreden.[1] Thijs wijst er op dat deze gevleugelde uitspraak uit het repertoire van voormalig Sweikhuizer Boystrainer en oud-Fortuna en –MVVspeler Willy Smeets komt

Gesprek laden