SC Susteren

SCS JO-17 Goede oefenwedstrijden, slechte herstart competitie

Birmingham/Maastricht, 10 maart 2018 - Na een aantal goede oefenwedstrijden gedurende de winter en meerdere afgelaste wedstrijden tijdens de voorbije twee weken met stevig winterweer hervat de ploeg van Schonbrodt vandaag met een collectieve off-day de competitie tegen Jekerdal in Maastricht. Keeper Raf verdedigt op dat moment in Birmingham de kleuren van Aston Villa tegen Fulham, presteert opnieuw goed, maar ook hij incasseert na de eerdere winst op Leicester City nu een verliespartij. Het kan verkeren.

Koud en nat

De oefenwedstrijden in Wijnandsrade tegen MS Talents en in Munstergeleen tegen SVM brengen naast een beperkte S-Side nog wat extra lokale supporters en oud-gedienden van Fortuna Sittard op de been, die stampvoetend tegen de kou genieten van het enthousiasme waarmee de spelers ook bij temperaturen onder het vriespunt de combinaties op de mat leggen, hoewel de kippigheid waarmee Fortuna-scout Willy Leurs Hays tante Riek aanziet voor diens oma niet direct doet vermoeden dat hij dan wel met een scherpe, heldere blik naar de jonge voetbaltalenten kijkt.

De oefenwedstrijd tegen SVC2000 wordt gespeeld bij gestaag vallende regen, die de supporters –op een enkele uitzondering na- bij een 5-0 stand vroegtijdig naar de kantine jaagt. Dave Quadvlieg en Ger Waayen (deze laatste slaagt er ondanks het overvloedige regenwater toch nog in zijn sigaret brandend te houden!) nemen de coachende rol over van Niels Schonbrodt, die deze woensdag vier verstandskiezen ineens heeft laten trekken en nog niet tot verstaanbare uitspraken in staat is. Tycho meldt tot schrik van iedereen dat hij met de scooter een aanrijding heeft gehad met auto en verkeerspaal, maar komt ondanks schrammen en bulten toch nog even kijken. Bryan neemt –net als tegen SVM- met het oog op de komende zaterdag tegen Jekerdal de positie van doelman al over van Raf, die dan overvliegt voor de match tegen Fulham.

Bas Hamers is bereid gevonden om te vlaggen en weet na afloop volledig doordrenkt niet of hij daar zo slim aan gedaan heeft, Hans Opgenoord fluit een solide pot en laat een SVC-speler voor alle toeschouwers duidelijk hoorbaar weten dat een opmerking als “Sjtamp dem nog èns nao!” niet getolereerd wordt, Bram krijgt een ongelukkige harde trap tegen zijn rechterenkel en Stijn maakt tot vreugde van iedereen en vooral hemzelf zijn rentree na de sleutelbeenbreuk, speelt een solide partij en stopt soepel door zijn knieën zakkend nog een hoge bal met zijn schouder als een soort van finale test.

Off-day

Zonder Raf, Bram, Niels en Tycho, maar met Bryan en Mark Eberson en met vertrouwen treedt de elf uit Susteren aan in Jekerdal, in de wetenschap dat het thuisduel gewonnen had kunnen worden. De S-side zit na de winterstop meteen weer op het gebruikelijke niveau (Ger Waayen begroet Ivo Rossel: "Enne, auwe Talibanstrijder!” en Ruud Haustermans illustreert zijn aandacht voor de Internationale Vrouwendag: “Ich höb Esmi gezag: doe hoofs vandaag allein met beneeje te sjtofzuige; dan deise baove volgende waek mer weer”) en de lange bal uit de aftrap van Hay op Daan levert na 10 seconden zo waar de eerste kans op voor de bezoekers (“’T hej al 0-1 kènne zeen”). De tweede tegenaanval van Jekerdal laat Bryan echter meteen kansloos (1-0) en hoewel de gasten daarbij het betere van het spel lijken te hebben (pass Gijs op Rens, acties Mark-Len-Alex-Brecht) valt de 2-0 uit het niets, probeert Schonbrodt via verschuivingen wat meer stabiliteit in het team te brengen, lukt het Kai en Stijneen paar aanvallen te onderbreken, maar richten de groenwitten zich na een goed uitgespeelde 3-0 inmiddels meer op de scheidsrechter (die vervolgens een overtreding van Stijn in de zestien niet bestraft) dan op het spel. De scheids last nog even een drinkpauze in om de gemoederen te bedaren, maar daar waar Niels bij het begin van de tweede helft nog stelt “’t wurt vandaag 3-3” weet de S-side al dat wedstrijden waarin vooral sollicitatie-gesprekken worden gevoerd om gele kaarten te krijgen nog nooit ooit ergens door een ploeg zijn gewonnen. En dat gebeurt ook vandaag niet. Mark Eberson en Reda doen bij hun invalbeurt nog goed hun best, Gijs en Alex zien hun gesprekken inderdaad beloond met geel (Gijs doet nog verwoede pogingen om via een tweede gele kaart tot rood te komen, maar dat lukt uiteindelijk toch niet), Reda haalt een bal van de doellijn, er volgt een tweede drinkpauze, maar nu omdat de bal na een hoge trap van Alex over het vangnet eerst moet worden opgehaald aangezien er blijkbaar geen reservebal beschikbaar is (Ger: “Dat höb ich nog noait mitgemaak!”), er gloort zo waar nog iets van hoop als Hay een ‘Hand-Elfmeter’ benut, maar twee minuten later is Bryan opnieuw kansloos.

‘Volgende waek opnuuj’

De nabeschouwing op de bank voor de kantine in Maastricht is kort en bondig: “Incasseren. Klaar. En volgende waek opnuuj”. De boodschap van Raf dat hij met Aston Villa met 1-3 heeft verloren en (nog) geen contract krijgt wordt door zijn ploeggenoten met ongeloof ontvangen: “Dat sjleit he-le-maol nörges op!". Inderdaad: volgende week gewoon weer de volgende wedstrijd.

Gesprek laden