SC Susteren

RKVVL Polaris steelt puntje tegen SCS O-17

Een veel beter Susteren slaagt er vandaag in de eerste competitiewedstrijd niet in om de drie punten in huis te houden. Paal, lat en een doelman “die zijn dag heeft” staan een verdiende winst in de weg. De thuisploeg moet nogal wennen aan het harde spel van de Maastrichtenaren en dreigt in de tweede helft even in die emotie mee te gaan, als de testosteron bij meerdere spelers richting kookpunt gaat. Naast het goede spel vormen de constante oproepen tot het behouden van de rust door zowel trainers als publiek en de consequente scheidsrechter (“Hij had er wel 8 af kunnen sturen”) het goede nieuws van vandaag.

No go-area

Bram Waayen staat met een pleister op de neus langs de kant: “Gesjpeeld mit de hóndj. Toen bleef dae mit ziene nagel in mien naas hange”. De opmerkelijke gebeurtenis is voor trainer Niels Schonbrodt aanleiding om huize Waayen voorlopig voor zijn spelers als “no go-area” aan te merken: “Ik moet concluderen na de blessures van Gijs (aanvaring met de poot van de bank, red.) en nu weer Bram dat het gewoon te gevaarlijk is om daar naar binnen te gaan. Het is even niet anders”.

Nerveus

Ruud Haustermans komt voor de wedstrijd uit de catacomben met een vlag in zijn hand: “Ich waor hie en doew höbbe ze mich die vlag in de henj geduujd” en kijkt vervolgens met een vragende blik richting veld 2: “Wo mót ich gaon sjtaon?”. Gelukkig is Gijs’ opa Ben ook aanwezig met zinvolle adviezen: “Ich zou eine ziekantj pakke”. Ook de spelers zijn nog wat nerveus in het begin van de wedstrijd, waar Mark, Stijn, Brecht en Gijs als eersten de schroom van zich afwerpen en goed de duels met de stevige Maastrichtenaren aan gaan. De scheidsrechter fluit vaak en consequent, maar de verontwaardiging bij de groenwitten na felle overtredingen van de roodwitblauwen groeit. Schonbrodt voelt dat zijn team de betere voetballers in haar gelederen heeft en richt zijn spelers verder op hun opdrachten: “Goed gecoached, mannen; accepteer en doorgaan!”. Het eerste schot van RKVVL is voor Raf, schoten van Daan en Len, een kopbal van Brecht en een schot van Gijs zijn voor de keeper of worden geblokt. Na een vloeiende combinatie over links met Mark (“Dae foetelt bie jedere inworp zeker 10 maeter ☺”) en Milan en Reda blokt Brecht de tegenaanval goed, schiet Raf ver uit en lepelt Daan de uittrap ineens richting doel, maar in de handen van de goed opgestelde keeper. De eerste gele kaart voor RKVVL volgt na een torpedo op Brecht, de eerste voor Susteren is voor Hay, die na een gewonnen duel ook vol in het tweede vliegt. Milan wordt nog gevaarlijk na een lange vrije trap van Hay, over rechts legt Jules vrije trappen goed in de zestien en zetten Stijn, Len, Daan en Gijs een mooie driedubbele 1-2 op, waarna Len nog onderuit wordt geschopt bij de zestien, wel mag worden verzorgd maar daar een scheidsrechterbal op volgt. RKVVL komt twee maal gevaarlijk voor Raf, die eenmaal goed afvangt en eenmaal door Hay voor de doellijn wordt geholpen: “Veer zeen de baetere ploog, mer es zie veur de gool kómme, zeen ze toch ouch geveerlik”, vat Jan de eerste 40 minuten goed samen.

Testosteron

Met Tycho en Alex voor Reda en Milan start de thuisploeg sterk aan de tweede helft. Gijs opent vanaf rechts goed naar Tycho op links, die goed wegdraait, uit het duel een hoekschop haalt, die via de knie van Daan richting driehoek gaat, maar de doelman is er opnieuw op tijd bij. De derde hoekschop valt voor de voeten van Alex; het schot gaat over. Het volgende balcontact van Alex wordt door een gestrekt been beëindigd, betekent rood voor RKVVL’s nummer 11 en een vrije trap van Hay die hard richting verre driehoek suist, maar via vijf vingertoppen tot hoekschop verwordt. De afgeslagen hoekschop is voor Stijn, die ook onderuit geschoffeld wordt. Vanaf rechts komt de vrije trap van de voet van Jules, die verrassend van grote afstand ineens op doel schiet en boven de verbaasde keeper de lat raakt. De terugspringende bal is voor Alex, die opnieuw in de mangel gaat, waarop de bezoekers luidkeels aangeven het niet met de scheidsrechter eens te zijn, de thuisploeg luidkeels aangeeft het wel met de scheidsrechter eens te zijn, trainers en toeschouwers proberen de testosteronbommen te dimmen en Hay hard over schiet. Susteren domineert en vangt via Len, Rens, Alex en Brecht de meeste uittrappen al op het middenveld op. Als Stijn weer een duel wint, Brecht aanspeelt en diens pass door het midden perfect is, lijkt Daan met een prachtige lob de verdiende voorsprong op het bord te zetten, maar kaatst de bal via de binnenkant van de paal terug in de handen van de keeper.

De uittrap is voor Jules, die via de goed meevoetballende Raf Hay bereikt. Hay geeft de bal mee aan de snel opkomende Mark, die van Schonbrodt de zestien in mag gaan, maar terug kapt en de voorzet geeft. “Mark, sniej nao bènne, neet meer kappe”, suggereert Schonbrodt. “Mer, dae is waal 10x sjneller es mich”,wijst Mark naar de donkere rechtsachter. “Neet alle dónkere sjpelers zeen sjnel, Mark”, besluit Roger met een wijze levensles.

Strafschoppen

Een snelle combinatie (het tempo in de wedstrijd is hoog) Tycho-Alex-Brecht brengt de sterke Belg in de zestien, waar hij tegen de vlakte wordt gewerkt. Jules treedt aan voor de strafschop, die –hoewel goed ingeschoten- met een katachtige reflex wordt gestopt. Brecht vangt de uittrap direct weer op, bedient Daan, die kaatst op Gijs, maar ook zijn schot is voor de doelman. De volgende vrije trap is voor RKVVL, dat daar alle tijd voor neemt, maar vervolgens de bal gevaarlijk in de zestien brengt, waar de spits de bal gelukkig op de voet krijgt en het leder via de paal binnen hobbelt. “Dat zalse ummer zeen, dat zoaget gebeurt”, zucht de S-side. Even is er de teleurstelling, dan gaan de groenwitten door met aanvallen, wordt opnieuw Alex tegen de vlakte gewerkt, legt Hay de bal op het hoofd van Daan en is opnieuw de doelman de winnaar. De emoties kolken in de tussentijd verder en terwijl de RKVVLtrainer een speler de keuze laat tussen schelden en wisselen of rustig zijn en verder spelen en Schonbrodt roept “Röstig, röstig, veer höbbe tied zat!” schiet Hay nog eens over, lobt Tycho in de handen van de keeper, schiet Daan naast, krijgt samen met een speler van RKVVL ook Alex geel voor opmerkingen richting de grensrechter, nadat een doelpunt van Susteren wordt afgekeurd wegens buitenspel en blijven ook twee vrije trappen van RKVVL gevaarlijk, maar staat Raf goed op post. Dan volgt over rechts een goede aanval Stijn-Brecht-Rens, waarbij de laatste over rechts de zestien ingaat en zijn actie afsluit met een prachtig Bergkamp-stiftje over de doelman, dat tot ontzetting van alles wat Susteren is net voor de doellijn langs rolt. Tycho is vervolgens de meest alerte, haalt de bal bij de achterlijn terug en wordt binnen de zestien volledig overhoop gelopen. De bezoekers protesteren hevig tegen de tweede strafschop en terwijl Schonbrodt –overtuigd van Jules’ kwaliteiten- de aanvoerder oproept ook deze pingel te nemen, weet de ervaren Van Wissenvoetbaldagen-penaltybokaal-finalist als geen ander wanneer hij wel of niet naar voren moet gaan en laat de bal aan de andere ervaren Van Wissenvoetbaldagen-penaltybokaal-finalist, wetend dat hij daarmee de keeper in verwarring zal brengen. Hay voelt Jules perfect aan, ervaart om die reden ook niet de druk die de toeschouwers wel voelen en schiet feilloos binnen.

Kramp

Susteren ruikt de overwinning en gaat vol door. Schonbrodt heeft alle moeite om de spelers hun hoofd erbij te laten houden en roept “Gijs, niet doen, NIET DOEN, NIET DOEN, NIET DOEN!”, als Gijs na de tiende overtreding op Alex meteen de vrije trap wil nemen, waar zijn ploeggenoten de vrije ruimtes nog moeten gaan opzoeken en bezetten. Alex wordt met “zak door Alex, ZAK DOOR, ZAK DOOR!” gewaarschuwd voor een te offensieve positie, hetgeen hem de mogelijkheid tot een uitbraak oplevert, die echter door obstructie wordt geblokkeerd, waarna de kleine middenvelder de frustratie om de 11e overtreding tegen hem omzet in een zwaai met zijn rechtse arm, die bij de wedstrijd tussen Connor McGregor en Floyd Mayweather zeker niet zou hebben misstaan, maar hier redelijk vanzelfsprekend goed is voor een tweede gele en dus een rode kaart. De getroffen Maastrichtenaar wordt liggend op het gras nog met geel beloond. Met 10 tegen 10 stort Daan ter aarde met kramp en moet door Schonbrodt van het veld worden gedragen (“Dae Niels is waal sjterk, zègk!”) en leert de spits van vader Henk dat dit de reden is “waarom je voor een wedstrijd goed moet eten en drinken”.

De scheidsrechter besluit wijselijk niet bijzonder veel tijd te bij te tellen en fluit af, om vervolgens buiten het veld de welgemeende complimenten te ontvangen, nu hij deze ‘wedstrijd met een hoog testosterongehalte’ tot een goed einde heeft gebracht.

Lof

In de kantine luidt het oordeel dat de “jónges väöl baeter waore en good gevoetbald höbbe”, besluiten de dames dat “de vijf in de klok” een glaasje wijn legitimeert, concluderen de heren dat “de scheids er zeker 8 van het veld had kunnen sturen” en wordt Ruud Haustermans bij binnenkomst begroet met de mededeling “Dao kump de sjter van ’t veldj”.

Gesprek laden