SC Susteren

MMC Weert geen makkie voor Susteren JO19-1

Susteren, 2 november 2019- In een wedstrijd die bol staat van onnauwkeurige passes, slordige balaannames en veel lopen met de bal lijken SC Susteren en MMC Weert vandaag bij momenten door de koude, stevige wind bevangen. Daar waar de bezoekers grote kansen onbenut laten en ook de thuisclub tweemaal het aluminium raakt, gaat de ploeg van Sevriens/Lemmens/Hamers uiteindelijk het efficiëntst met de kansen om. “Geen makkelijke overwinning”, concludeert de verkleumde S-side. Supporters Jules, Brian en Daan formuleren het nog scherper: “Als er één ploeg geluk heeft gehad dan is het Susteren”.

“Het is nog niet best”

Als uw verslaggever zich na 22 minuten meldt op de berg krijgt hij van Raymond te horen “Je hebt nog niet veel gemist. Het is nog niet best”. Een schot van MMC eindigt tegen de lat, maar “Tom heeft ook al tegen de lat geschoten”, vult Raymond aan. Omar moet een paar keer redden en zowel bij het uitverdedigen als bij de combinaties op het middenveld rijgen de slordigheden zich aan beide zijden aaneen. Beweeglijke spitsen en middenvelders dwingen Bram, Len en Roel tot felle duels, die even vaak gewonnen als verloren worden. Als er via Omar, Colin en Hay over Stijn goed wordt uitverdedigd roept Hay “gank door” naar Stijn, die dat advies opvolgt en vanaf links een afgemeten voorzet op het hoofd van Tom legt, die bekeken de bal in de linkerkruising kopt: 1-0. “Met het hoofd! Een unicum”, verduidelijkt Raymond. Hard werken van Milan, Casper (die tot verbazing van Thijs een bal laat lopen: “Wat deit ‘r noe?”; waarop Dennis suggereert: “Mesjiens is ‘r zenewechtig ómdat opa en oma kómme kieke”) en Jip (die voor een scharende sliding geel krijgt waar volgens de S-side nog wel een lichtrood randje omheen zit) levert geen grote kansen meer op.

Meest gebezigde woord van de wedstrijd: k*tbal

Hoog op de tribune, die soms letterlijk rammelt door de harde wind, volgt het grootste deel van de S-side de tweede helft, waarbij Jules al in de 47e minuut stelt: “Het ziet er niet naar uit dat het in de tweede helft veel beter wordt”. De vrije trap die MMC op dat moment mag nemen wordt door Omar gestopt en door de MMCspits in de rebound van dichtbij tegen de paal geschoten. “Man, man, man, wat hebben ze geluk!” Jules merkt op dat “Die 7 vorig jaar bij Oda speelde”. Daan Janssen herinnert zich die wedstrijd ook: “Toen hadden ze die twee k*tspitsen”. “Je bedoelt twee meisjes in de voorhoede?”, vraagt Yvonne; ze krijgt wijselijk geen reactie. Het jongere deel van de S-side is redelijk uitgesproken in haar commentaar: woord van de wedstrijd wordt ‘k*tbal’. Die kwalificatie geldt de foute passes van beide teams, waardering is er vooral voor de niet aflatende ijver voor de 11 van Sevriens/Lemmens/Hamers: “Goed gelopen en goed bedoeld” (Jip, Casper, Milan), “Je komt ze steeds opnieuw tegen” (Len, Roel, Tom) en “Verdedigend doon ze ’t good”(Bram, Colin, Hay, Stijn, Omar). In de 55e minuut leidt de mooiste aanval van de wedstrijd na een geblokte voorzet van Casper tot een steekpassje van Jip op Len, die goed voorzet op de inkomende Milan, die de bal ineens beheerst op zijn schoen neemt: 2-0. Een kort genomen hoekschop van Tom en Roel levert 6 minuten later de 3-0 op: de bal blijft hangen in de vijfmeter, Milan plukt hem alert met een halve omhaal uit de lucht.

Verdedigend lijken alle elf de groenwitten vandaag bij momenten desalniettemin toch de slow-motion te hebben aanstaan. Omar wordt bij een tegenaanval uitgespeeld, Hay redt op de doellijn. Bij een volgende kans voor MMC zegt zelfs oma Janssen “Wat sjlech verdedig”. Thomas maant zijn spelers: “Mannen blijf schakelen. Maak het klein!”. Bij een volgende doorbraak blokkeert Hay de voorzet zodanig dat hij de bal panklaar neerlegt voor de MMCspits, maar met een katachtige reflex redt Omar. In de 71e minuut kopt Casper een uittrap van Omar door, zet Jip goed voor en kaatst Tom die voorzet vanaf links met rechts stuitend over de keeper, maar tegen de onderkant van de lat. Ook dat moment krijgt de kwalificatie ‘k*t’, maar dan met ‘pech’. De tegenaanval is voor MMC: de 3-1 wordt mooi uitgespeeld.

Daan, Bram en Omar

In de 71e minuut brengt Thomas zijn enige beschikbare wissel, de weer herstelde Daan, voor Len. Omar’s uittrap wordt opgevangen door MMC, maar de zoveelste foute pass komt nu bij Tom. Thomas roept “Daan gaat!, Daan gaat!”, Tom verzendt goed gehoorzamend de pass, Oma Janssen roept Daan nog na “Doe kèns ‘t, Daan!” en Daan neemt de allereerste bal die hij krijgt twee maal drijvend mee en schuift droog binnen: 4-1. “Gouden wissel”, juichen Brian, Daan en Jules.

Drie minuten later beginnen de dertien minuten van Omar. Hij komt goed uit als vanaf links de MMCrechtsbuiten doorbreekt, ziet de bal over zich heen gaan maar door Hay met de borst tot hoekschop verwerkt. Ook MMC neemt de hoekschop kort. Als de MMCspeler de bal met een hakbal verder naar achteren tikt, merkt Thijs op “Dat zuut leuk oet, mer levert gein klote op”, geeft de Weertenaar vervolgens een hoge voorzet en waar Omar uitkomt om de bal op te vangen krijgt de onvoorspelbare wind vat op de bal, die daarmee langer in de lucht blijft en over de Susterendoelman in het net valt: 4-2. “Wiezo, dat levert gein klote op”, lacht Brian. Jan’s analyse is serieuzer: “Dit is toch zelden vertoond”. Dat herhaalt hij even later als Bram met een yoko-sutemi-waza tegen de vlakte gaat en daar het liefst een rechtse directe tegenover zou willen stellen. “Ze zeen ‘m ouch aan ’t tempteere”, vergoelijkt Yvonne. Als de gemoederen zijn bedaard wordt Omar bij een volgende doorbraak gepasseerd, maar ditmaal redt Stijn op de lijn, vóór de attente Colin en de inglijdende Hay, die in het net tot stilstand komt: “Hay haet zichzelf gescoord”, merkt Brian droogjes op. De high fives, boksende vuisten en tikken tegen het hart maken duidelijk dat de groenwitten waardering hebben voor elkaars inzet en de wil om ook bij een mindere dag de drie punten uit het vuur te slepen.

Omar beleeft vervolgens in de 90e minuut ‘his finest moment’: een vrije trap van MMC zeilt scherp naar de linkerkruising, maar met een enorme sprong duwt Omar met zijn hand de bal nog tegen de lat en terwijl Susterens doelman op het gras landt is via een kopbal de rebound alweer onderweg naar de doelmond, waar ditmaal Omars reflex een doelpunt voorkomt, waarna ook de tweede rebound voor MMC is, maar de “Arend van de Atlas” richt zich opnieuw op en keert tot grote frustratie van de bezoekers ook deze inzet op de doellijn. Het blijft 4-2.

Koploper

Naast het bijzondere doelpunt van Tom is er in de kantine vooral aandacht voor de overwinning van Susterens G-team, dat in haar competitie nu koploper is. Enthousiasme, werklust en plezier in het spel: het zijn vandaag voor beide teams de sleutel naar de overwinning. Volgende week wacht de Leeuw.

Gesprek laden