SC Susteren

Susteren naar finale om promotie naar de hoofdklasse

Home > Media > Nieuws > Susteren naar finale om promotie naar de hoofdklasse

Susteren, 3 juni 2017 - In een meer spannende dan echt goede tweede halve finale om de promotie naar de hoofdklasse is Susteren tegen VV Helden aan het einde de gelukkigere ploeg. De thuisploeg krijgt in de loop van de tweede helft de zenuwen ogenschijnlijk het best onder controle, maar er zijn vijf fabuleuze reddingen van Quinten nodig om de winst over de streep te trekken. Veel lof is er ook voor het arbitrale trio en de scheidsrechter, die met veel gevoel voor de spanning bij en de emoties van de spelers met kalmte, overwicht en minimaal gebruik van kaarten de wedstrijd in goede banen leidt. Tegenstander in de finale wordt SV Budel, dat in de andere halve finale te sterk bleek voor EHC.

De wereld deze week:

  • Tom Dumoulin wint de Giro d’Italia en wordt feestelijk onthaald op de markt in Maastricht;
  • Opnieuw een aanslag in London; er zijn zeker 7 doden en 48 gewonden te betreuren;
  • Op vakantiepark Hommelheide brandt voor de tweede maal in korte tijd een vakantiehuisje af;
  • Martin Garrix en Justin Bieber sluiten de eerste dag van de 48e editie van Pinkpop af

Spanning

Het feit dat oom Mart Arts zich reeds om 9.26 uur deze zaterdagmorgen op sportpark Suëstra met zwarte labrador Beau meldt voor de halve finalewedstrijd zegt veel over zijn betrokkenheid bij de voetbalcarrière van neef Hay. Het zegt tegelijkertijd ook wel iets over de frequentie waarmee hij zijn e-mails leest en blijkbaar de melding van donderdag dat het aanvangstijdstip met anderhalf uur is verlaat dus heeft gemist. De KNVB was immers akkoord met het compromis van 11.00 uur, na het voorstel van Susteren van 9.30 uur (omdat meerdere spelers hun tickets voor Pinkpop al lang in hun bezit hebben) en het tegenvoorstel van Helden van 13.00 uur (“Weej kriege die jónge anders neet wakker!”). Om 10.59 uur meldt Mart zich opnieuw langs de lijn.

Ook Robert Goltstein is gedurende de voorbije week onderweg voor zijn werk al bezig geweest met de voorbereidingen voor vandaag en heeft tijdens de verplichte rustperiodes de namen van de scheidsrechter en zijn assistenten gegoogled. Hij bestrijdt overigens dat de oorzaak van de te vroeg vallende boomstam die bij snoeiwerkzaamheden zichtbaar diepe sporen op zijn arm heeft achtergelaten sprake is geweest van te hoog oplopende spanning met het oog op vandaag. Gaandeweg de wedstrijd wordt niettemin duidelijk dat de gehele S-side enorm zijn best moet doen om de eigen spanning te onderdrukken, evenals de drang om de voelbare spanning bij de spelers via positieve, maar soms ook meer dwingende aansporingen uit de benen te schreeuwen. Luuk Huntjens, alert op het ontspannen van zijn aangelijnde hond bij de ontmoeting met de vrij lopende (“Ja zeker, good vrie loupe!”) zwarte labrador, geeft –volkomen terecht- aan dat “dat geroop en gesjreèf bie deez jónges meistal ’t taegeneuvergesjtèlde effek haet”. De opmerkingen van Sue Tholen na de wedstrijd (“Geuf ’t veur de finale sjtraks ouch pilkes veur de toesjouwers?”) en hoffotograaf Wilfried Visser bij de ge-uploade foto’s op de facebooksite (“Niet al te veel foto's: komt door de spanning.”) zijn eveneens illustratief voor de beleving langs de lijn.

Tactische omzettingen

Schonbrodt/Meessen missen vandaag Ghislain (stage) en Mark (blijkt toch niet de fakir die met blote handen snacks uit heet frituurvet kan halen en heeft derhalve twee vingers dik in het verband), terwijl aanvulling middels Caspar (toernooi met de C1) ook niet kan. De start van de groenwitten is desalniettemin flitsend. Al in de tweede minuut stuurt Kevin Tom weg, wiens voorzet door Tycho nipt wordt gemist, waarna Bryan de bal wel raakt, die –iets van richting veranderd door een Heldense verdediger- langzaam binnenrolt (Mart Arts: “Dae rolt d’r in”). Goede acties van Brecht en Daan ten spijt komen de Susterenaren daarna niet vaak tot een goede opbouw. Niels Schonbrodt en Maurits Meessen laten Youri en Brecht van plek wisselen, maar ook na deze tactische omzetting komen de passes van Jules, Hay en Niels meestal even hard terug. Helden heeft aan twee mooi uitgespeelde acties genoeg om de achterstand halverwege de eerste helft om te buigen in een voorsprong. Een vrije trap in de middencirkel, waar Schonbrodt een uitgelezen mogelijkheid ziet om een ingestudeerde variant toe te passen, terwijl Hay, Bryan, Youri, Tom en Jules elkaar verdwaasd staan aan te kijken, illustreert dat de jongens nog niet in normale doen zijn. Tegen het einde van de eerste helft gloort bij goed storen van Tom, Tycho, Bryan en Youri en een kans voor Kevin op aangeven van Daan en Tom weer iets van strijdlust en vertrouwen.

Cruciale redding

Indachtig de lessen van Johan Cruyff (“Voetbal is leuk; je moet gewoon genieten van elke wedstrijd”) hebben Schonbrodt en Meessen in de rust ogenschijnlijk de juiste snaar geraakt bij hun spelers, de spanning uit de benen gehaald en het vertrouwen in hun eigen kunnen teruggebracht. In de wetenschap dat hen nog 40 minuten resteren zetten de groenwitten koers naar het doel van de blauwwitten. Schoten van Daan gaan over en als Rens goed onderschept en Tycho, Bryan en Tom eendrachtig een vrije schop afdwingen, roept in het publiek iemand “Wo is Messi es ‘m neuèdig höbs?”, schiet Niels geplaatst, hard en laag, smoort het schot tegen een Heldens been en is Bryan alerter dan de verdedigers en tekent beheerst de 2-2 aan. Geen drie minuten later valt de bal bij een verdedigende actie van Brecht en Jules ongelukkig voor de voeten van de Heldense midvoor, die binnen de seconde die hij krijgt om midden voor het doel aan te leggen al Quinten voor zich ziet. “Cruciale redding”, meent de –toch nog redelijk objectief toeschouwende- Mart Arts. Langzaam maar zeker begint het aan Susterenzijde beter te draaien. Bryan en Tycho creëren samen een mooie kans, Daan en Youri krijgen met hulp van de degelijke Brecht op het middenveld meer controle, passes van Jules op Tycho en Alex en van Hay op Rens komen aan en als Hay Tom ziet starten vertrekt vanaf zijn voet een afgemeten lange pass, die Tom naar waarde schat, even goed meeneemt om hem vervolgens beheerst hoog langs de keeper door te schieten: 3-2. De ontlading aan Susterenzijde is groot.

Vlam in de pan

Even lijkt het “er op en er over”, spelen de Susterenaren bij vlagen hun goede snelle spel, met gevaarlijke acties van Tycho en een dubbele één-twee Alex-Bryan, maar de laatste 13 minuten ontketent Helden een alles-of-niets-offensief om de gelijkmaker en de verlenging af te dwingen. Wetend dat dat ten koste zal gaan van een tijdig afreizen naar Pinkpop verdedigen de groenwitten zich met hand en tand. Als Jules handmatig een tegenstander tegenhoudt dreigt even de vlam in de pan te slaan, maar de uitstekende scheidsrechter blijft zelf kalm en brengt in samenspraak met zijn grensrechter ook prima de rust terug. De partij is stevig, maar wordt nooit unfair en na blessures wordt de bal keurig afgegeven. Beide partijen delen uit, incasseren en accepteren, Niels Schonbrodt roept zijn spelers op “’t köpke debie te hauwte” en het arbitrale trio schat de emoties van de spelers goed naar waarde en houdt beheerst keurig de controle.

Vier maal

Helden stuurt bij de laatste drie hoekschoppen haar langste speler mee naar voren, die weliswaar gehinderd door de kopsterke Brecht bij de eerste hoekschop vanaf vijf meter op doel kopt, daar de hand van Quinten vindt, opnieuw kopt, opnieuw Quintens hand ontmoet en een derde maal kopt en voor een derde maal Quintens handschoen de bal net voor de doellijn uit het doel ziet slaan. Bij de derde hoekschop valt de bal weer op het hoofd van deze luchtmobiele brigade, zet de S-side de gelijkmaker al ongeveer op het scorebord, maar redt Quinten langgerekt naar de lange hoek voor de vierde maal en houdt –niet voor het eerst dit seizoen- zo zijn team in de race. De wanhoopskreten van de H-side en de diepe zuchten van de S-side langs de kant zullen wellicht tot in Dieteren te horen zijn. Dat geldt in elk geval voor Schonbrodts oproep: “Hay, num dae lange euver van Brecht!!!”. Nu Helden achterin alles open gooit komt er ruimte voor Tycho en Alex. Brechts pass is op maat, Alex’ schot gaat in het zijnet. En dan fluit de scheidsrechter af: de finale is bereikt!

“De Helden van Susteren”

Jan Bovend’aerde heeft de titel voor het verslag al klaar: “Sjrief mer op: “De Helden van Susteren”!”.

Quinten wordt uitgebreid gecomplimenteerd met zijn keeperswerk. De doorleefde spanning ebt op het terras van de kantine langzaam weg bij koffie, cola en bier. Pinkpop blijkt vervolgens de beste drijfveer van het gehele seizoen voor een snelle douche en op weg naar Landgraaf vat een zeer blije en tevreden Hay de wedstrijd nog even kort samen: “Quinten waor beest; en de sjeidsrechter waor good”.

Gesprek laden
Gesprek laden