SC Susteren

Susteren 1 verslaat Bekkerveld en boekt 6de overwinning op rij

Home > Media > Nieuws > Susteren 1 verslaat Bekkerveld en boekt 6de overwinning op rij

In De Limburger staat vandaag een mooi stuk over de prestaties van Sportclub Susteren. Journalist Ton Reijnaerts sprak met voorzitter Wim Fiddelaers en club-icoon & assistent van het 1ste Maurice Queis. Voor de eenvoud hebben we de tekst even gekopieerd naar onze site. Foto: Ermindo Armino

- De Limburger | Maandag 20-03-2017 -
Sportclub Susteren is na de winterstop dé revelatie in het Limburgse amateurvoetbal. Vanwaar die opbloei in het smalste stukje van Nederland?

Als ketchup die na herhaaldelijk, tevergeefs schudden plotsklaps uit de fles gulpt. 31 januari won Susteren op Sportpark Suëstra voor het eerst in de historie van Fortuna Sittard (2-1). Aansluitend volgden monsterzeges tegen Volharding (7-1) en Geldrop (10-1). En als toefje werd op 5 maart met overmacht het periodekampioenschap in 1D veroverd. Plotsklaps lonkt de hoofdklasse. Maar ambiëren ze dat bij Susteren ook? Voorzitter Wim Fiddelaers zegt het zo: „Alleen als dat volgens onze eigen kaders en normen kan. Dat wil zeggen: met jongens die nu al bij SC Susteren voetballen. We gaan bij promotie beslist geen spelers van buitenaf aantrekken. Voor ons is structureel in de hoofdklasse voetballen geen moeten. De doorstroming van eigen jeugdspelers is en blijft de prioriteit. Zo krijgt onze trainer Jean Maas, naast zijn basissalaris, een bonus voor iedere jeugdspeler die zich in de hoofdmacht speelt.”

Volgens Fiddelers is het geen verrassing en ook geen toeval dat Susteren staat waar het staat. „Het is een uitvloeisel van gestructureerd werken, waarbij jeugdspelers stap voor stap naar een hoger niveau worden gebracht. Een goed voorbeeld is Wessel Ronckers, die zich fantastisch ontwikkelt.” Een ander voorbeeld is,volgens Fiddelaers de sterke jeugdige doelman Joshua Cleber. „Zijn komst hebben we te danken aan de regionale uitstraling die Susteren heeft opgebouwd. We hebben hier een fantastische accommodatie en onze jeugdteams spelen op hoofdklasseniveau. Dat lokt talenten die ambitie hebben. Joshua keepte in de jeugd van Borussia Mönchengladbach. PSV wilde hem inlijven. Tot hij door een auto van de fiets werd gereden. Nadat Joshua hersteld was van zijn voetbreuk, heeft hij zich als C-speler aangemeld bij Susteren.”

Succestrainer
Een hoofdrol in de Susteren-talentensmidse vervult trainer-coach Jean Maas. De ex-MVV prof, die eerder zeer succesvol was bij hoofdklasser EHC/Heuts, heeft zich ontwikkeld tot een toptrainer in het Limburgse amateurvoetbal. In zijn eerste seizoen leidde de oefenmeester Susteren naar het kampioenschap in de tweede klasse. In de vier seizoenen in de eerste klasse tilde de oefenmeester Susteren stelselmatig naar een hoger voetbalplan. „Jean Maas is echt een geweldig trainer”, zegt Maurice Queis, die Maas assisteert. „Je ziet het spelniveau door zijn specifieke trainingen met veel positiespel op vrijdag stijgen. Je merkt ook dat Jean leraar is in het voortgezet onderwijs. Hij kan geweldig met jeugd omgaan. Jean is heel rustig, maar óók een man met overtuigingskracht. Jean Maas hier opvolgen als trainer is heel moeilijk.”

Voor clubman Maurice Queis (40), sinds kindsbeen als speler, trainer en bestuurslid actief voor Susteren, komt de sportieve eruptie ook niet als een verrassing. „We hebben een ontzettend goed voetballende ploeg. Middenvelder Tom Timmermans denkt bijvoorbeeld altijd twee of drie stappen vooruit. En onze spitsen Kevin Hoffmans (26) en Bart Dings (20) zijn messcherp. Glimlachend: „Als je Kevin voor het eerst ziet lopen met z’n X-benen denk je: dat kan niet! Maar schijn bedriegt. Kevin heeft écht een neusje voor de goal. En daarbij een geweldige mentaliteit. EVV en andere amateurverenigingen staan al jaren voor hem in de rij. Tevergeefs. Kevin is een echte clubman. Hij is nu ook tot het bestuur toegetreden.”

Of Susterens eerste promotie naar de hoofdklasse gaat lukken? „Het is geen ‘must’, maar ik sluit het zeker niet uit. Sinds de overwinning op Fortuna Sittard is het team in een flow geraakt. Voetbaltechnisch, maar ook qua karakter is dit écht een geweldig groep. Jean Maas zei onlangs nog dat hij nog nooit zo’n fijne groep heeft gehad en dat hij die waarschijnlijk ook nooit meer zal krijgen. Als een man met zo’n voetbal conduite staat dat zegt, dan spreekt dat boekdelen. Of niet soms?”

Susteren - Bekkerveld 3-2

Ook Bekkerveld, in de laatste jaren uitgegroeid tot zoiets als een angstgegner voor SC Susteren, kon de groenwitten gisteren niet stoppen. De gasten openden sterk, maar doelman Joshua Cleber hield de thuisploeg bij een vrije doelkans voor Demsey Dowson overeind. Met one touch-voetbal en veel beweging zonder bal nam Susteren het heft in handen. Bart Dings en Nick Meeuwissen vertaalden de suprematie naar treffers: 2-0. Na rust koos Bekkerveld- coach Coocky Voorn voor de tactiek ‘alles-of-niets’. Binnen vijf minuten was het niets: goalgetter Kevin Hoffmans haalde de trekker over: 3-0. In de slotfase werd Susteren slordig. Twee late treffers van invaller Sjors van Velzen maakten het nog spannend.
Gesprek laden
Gesprek laden