SC Susteren

Solide Susteren O-17 te sterk voor wankelend Walram

Home > Media > Nieuws > Solide Susteren O-17 te sterk voor wankelend Walram

Valkenburg, 25 maart 2017 - Het belang van de zogenaamde ‘zespunten-wedstrijd’ tegen Walram (zonder Rens [geblesseerd] en Bryan, met Casper als vervanger vanuit de C) is de Susterenspelers blijkens hun opmerkingen vóór de wedstrijd genoegzaam duidelijk. Vanaf de eerste minuut is vervolgens te zien dat dat besef wordt omgezet in geconcentreerd voetballen, met de inzet die nodig is om zo’n belangrijke wedstrijd te winnen. Het solide spelende team van Schonbrodt/Meessen is te sterk voor Walram, dat in de tweede helft wankelt en blij mag zijn dat het vizier van de bezoekers niet altijd op scherp staat. “Hier moesten we winnen. Al was het maar 1-2 geworden, dan was ik nog tevreden geweest”, glimlacht Maurits Meessen na afloop.

De wereld deze week:

  • Een terroristische aanslag op Westminster Bridge en bij het House of Parliament in London kost vijf mensen het leven;
  • DSM ontruimt een vleugel van haar kantoor in Heerlen in verband met een lichte verzakking als gevolg van de voormalige mijnbouwactiviteiten;
  • De hechtenis van de twee van fraude verdachte ambtenaren (bewoners van kasteel Eykholt in Roosteren) wordt verlengd.

Coaching

De toeschouwers die het Oostersportpark in Valkenburg binnenkomen vanaf het voetpad langs de Geul horen Niels Schonbrodt’s aanwijzingen vóór de wedstrijd door het openstaande raam van het kleedlokaal naar buiten golven, Terwijl de thuisploeg al op het veld staat vraagt de Susterencoach zijn spelers vooral ‘alert’ te zijn.

Bij de Walramcoach is na 5 minuten al iets van wanhoop bespeurbaar als zijn doelman met enig risico het spel hervat: “Youri, dat mót ich dich neet zègke! Dat móste zeen!”, om vervolgens zich omdraaiend bevestiging te zoeken bij de bank: “Toch?”.

Bij een hoekschop voor de bezoekers roept Schonbrodt: “Heren, afspraken!”, beantwoord door de trainer van de thuisploeg: “Lengte bie lengte!” en van commentaar voorzien door Mirjam Hermsen: “Dat zijn inderdaad ook afspraken”. Schonbrodt’s oproep aan Hay en Jules “om te blijven praten” oogst waardering bij dezelfde Mirjam: “Het is wel positief dat hij geloof blijft houden in jongens die willen praten”.

Nog bij een 0-0 stand zakt de motivatie van Walrams nr 6, omdat hij de bal niet kwijt kan, wel kwijt raakt (aan Daan en Tycho), hetgeen hem een preek van zijn trainer oplevert: “Sven, doe kieks noe zo. Doe mós ómhoag kieke!”. Er ontstaat een hele discussie tussen Sven en zijn trainer, waarop Raymond Houps concludeert: “Die trainer is volgens mij zijn vader”.

De opmerking “Strakke, Daan!” van Niels Schonbrodt als Daan een hoekschop gaat nemen roept bij Daan’s ouders in eerste instantie nog vragen op, als de bal hoog weg zeilt voorbij de tweede paal en Schonbrodt nog eens indringend vraagt: “Daan, die moet strakker!” wordt de betekenis helder.

De wanhoop komt bij de Walramcoach na het eerste doelpunt al in een volgende fase. De lange pass van Jules op Tom, die –sneller dan zijn tegenstander- goed doorloopt en beheerst afrondt, wordt gevolgd door een tirade richting de twee voorhoede spelers: “Droomerte! Jullie doen niet mee! Alle twee niet! Jullie laten ze opbouwen! Verrekte droomerte!”.

De wedstrijd

Het eerste duel van Kevin direct na de aftrap (alert, geconcentreerd, kort op de tegenstander, fel op de bal) blijkt typerend voor de instelling waarmee de bezoekers aan de wedstrijd beginnen: de wil om te winnen straalt er van af. Kansen voor Tom (via Tycho/Daan/Casper), Casper en Tycho (via Ghislain, Jules en Tom) gaan vooraf aan het eerste doelpunt van Tom op aangeven van Jules (0-1). Een overtreding op Tycho/Casper op de rand van de zestien levert een vrije trap op, die Daan keurig in de verre hoek plaatst (0-2). Mark, sterk gestart en goed in de duels, valt ongelukkig en moet na een korte blessurebehandeling toch het veld verlaten. Niels vervangt hem. Brecht op “6” bevalt opnieuw goed (“Toch wel één van de constantere spelers de laatste weken”, aldus de S-side), de achterhoede met Kevin, Hay, Jules en Mark geeft slechts twee vrije trappen weg en één kopbal op doel, die een prooi zijn voor Quinten (“Mer weer höbbe Quinten!”).

Maurits Meessen brengt na de rust de grote kan met een restantje gele ranja terug naar de kantine (Raymond Houps: “En? Plasje moeten inleveren?”), waarna de bezoekers, met Alex voor Kevin, vrij snel orde op zaken stellen. Een eerste schot van Ghislain (voorbereiding Alex/Tycho) wordt gestopt door de keeper, Tycho krijgt de bal verkeerd op de voet na een voorzet van Ghislain, waarna Hay de afgeslagen hoekschop net buiten de zestien oppikt, langs drie tegenstanders slalomt (Raymond Houps: “Voor de ouderen onder ons: Coen Moulijnbewegingen”) en de 0-3 aantekent. Een mooie tegenaanval via Casper en Tom komt bij Daan, die de laatste tegenstander voorbijgaat en ook de keeper passeert en vanuit een moeilijke hoek met rechts de bal binnenschuift, waar de alerte Tycho er nog bij is om zo nodig aan alle onzekerheid een einde te maken: 0-4.

Strakke pass van Niels op Tycho en diens schot net naast gaat vooraf aan een pass van Ghislain, die de uitkomende keeper als destijds Eddy Pasveer mist (hoge sprong in het luchtledige), waarna Tycho de bal kan stilleggen op de doellijn en met het hoofd binnenduwt: 0-5. Walram dreigt nu te worden overlopen (Jan Bovend’aerde, hoorbaar voor de bank: “’t Vèlt mich op: Mark is d’r oet”): een kopbal van Ghislain gaat naast (Yvonne “Simons: “Jammer, Ghislain!”; Raymond Houps: “Ben eens wat minder positief!”), een strakke pass van Niels komt weer tot bij Tycho (Niels Schonbrodt: “Nette bal, Rossel!”; Ivo Rossel: “Danke”) en als Tom een aanval onderschept en Tycho Casper goed wegstuurt ligt de 0-6 in het net.

Een onoplettendheid bij een vrije trap tegen leidt naar de 1-6, maar voor het overige hebben Jules, Brecht, Hay en Niels achterin alles onder controle. In de laatste twintig minuten krijgen de bezoekers via Alex, Tycho, Ghislain, Casper en Tom (schot van heel ver heel hoog over; Raymond Houps: “Ja! Lopend naar huis!”) nog meerdere kansen, maar nu redt de keeper een paar maal fraai.

Verbazing

Schonbrodt en Meessen zijn tevreden met met name de getoonde inzet. Naast tevredenheid is er vooral de verbazing als blijkt dat Heer met 16-0 heeft gewonnen van Jekerdal. Er zullen nog een paar interessante wedstrijden volgen.


Gesprek laden
Gesprek laden