SC Susteren

B1: Kansloos tegen RKHSV, goed herpakt tegen SC Jekerdal

Home > Media > Nieuws > B1: Kansloos tegen RKHSV, goed herpakt tegen SC Jekerdal

Na een collectieve off-day op zaterdag tegen RKHSV (7-0) herpakt Susteren zich op donderdagavond keurig tegen SC Jekerdal (1-5). De afstraffing in Heugem is blijkbaar voldoende om “op Sint Pieter” met een andere instelling de wedstrijd te beginnen: een vroege achterstand wordt met hard werken en –het moet gezegd- enig fortuin met de beslissingen van de scheidsrechter keurig en ruim rechtgezet. Op verzoek van de helemaal uit Twente voor deze wedstrijd aangereisde Jan-Willem probeert uw verslaggever de essenties van beide wedstrijden kort samen te vatten.

De wereld deze week:

  • Onderzoek naar de chemische kwaliteit van de rubberkorreltjes in kunstgrasvelden leidt tot veel vragen en onrust bij de voetbalclubs
  • Singer/songwriter Bob Dylan ontvangt de Nobelprijs voor de literatuur;
  • In Echt wordt ter plaatse van de nieuwbouwwijk Bocage een groot Merovingisch grafveld gevonden;
  • Onderwijl de bombardementen en beschietingen in Aleppo doorgaan, hervatten in Lausanne de VS, Rusland en Syrië de vredesbesprekingen.

  De achterhoede
  Quinten ranselt tegen RKHSV een paar ballen uit het doel die iedereen “al telde”. Voor het overige krijgt de defensie op de meeste momenten geen grip op de blauwwitte aanvallers.

  Op donderdag herpakt de groenwitte defensie zich na het vroege doelpunt van Jekerdal zeer goed. Quinten speelt een volledig foutloze wedstrijd, Mark is zijn lange opponent na de eerste schrik goed de baas, Jules is attent, verdedigt rustig uit en bouwt goed op, Hay verrast in positieve zin bij afwezigheid van Brecht als voorstopper en heeft geluk als de scheidsrechter zijn overtreding binnen de zestien vertaalt in een vrije trap buiten het strafschopgebied, Daan speelt een dijk van een pot en kapt en draait naar hartenlust, Kevin toont bij momenten absolute onverzettelijkheid en verdedigt stevig en strak. Tegen het einde neemt Niels de plek van Daan nog even over en voegt zich naadloos in de sterke spelende achterste linie.

  De supporters
  Zoals Susteren zijn S-side heeft, zo hebben ook RKHSV en SC Jekerdal hun vaste supporters. Die van Heugem doen de naam van de gemiddelde Maastrichtenaar alle eer aan en weten ook bij een 6-0 voorsprong van hun team het accent toch vooral te leggen op gemiste kansen en foute passes. Bij de aanhang van Jekerdal is naast de gebruikelijke spanning van de wedstrijd ook voldoende ruimte voor relativering. Buiten de korte discussie met de J-side na “eine kleine Rängelei” tussen Mark en de blonde Jekerdalmiddenvelder overheerst ook bij de S-side de relativering en voert met name de familie Jeurissen keurige verbindende gesprekken.

  Geregistreerde S-side opmerkingen:

  Vóór de wedstrijd tegen RKHSV:

  • Mótte veer nog geldj bielègke in de pot?
  • Nae, Wilfried haet örges nog geldj.
  • Als er meer dan 10 euro in de pot zit ga ik meteen beleggen bij IceSave

  Tegen RKHSV, als Brecht als laatste man een pass in de voeten van de tegenstander speelt, de bal meteen terug krijgt van de verraste Maastrichtenaar en rustig verder speelt:

  • Mooie één-twee, Brecht! (Wilfried J)

  Tegen RKHSV, als Jules eerst een bal vol in zijn kruis krijgt, een minuut later onderuit wordt gehaald en vervolgens de knie van de opspringende Quinten vol in zijn rug krijgt:

  • Ocherm, en hae hauw onnog las van dao sjus (Paul)

  Tegen RKHSV, als Hay na een fel duel zijn tegenstander vastpakt en wegduwt:

  • Hé, Hay wordt handtastelijk?! (Wilfried J)
  • Ao? Van waem haet ‘r dat? (Paul)
  • Van de mam. (Thijs)
  • Dat kènse gemaekelik zègke; die is neet hie! (Paul)

  Tegen Jekerdal, als bekend wordt dat Brecht er niet bij is, vermoedelijk omdat hij geacht wordt ietsje meer aandacht aan het huiswerk te besteden:

  • Tja, mesjiens dan toch mer alles op ein voetbalcarrière zètte? (Jim)

  Voor aanvang van de wedstrijd tegen Jekerdal, bij de constatering dat in het kunstlicht de grijsblauwe truitjes van de thuisclub moeilijk te onderscheiden zijn van het groen van de bezoekers:

  • De sjeids mót toch gooj ouge höbbe. (opa Niels)
  • Dan mótte ze elkaar vanaovend veural blènjelings gaon vènje. (Thijs)
  • Ze kènne baeter ein geursjpaor achterlaote! (opa Niels)

  Na een handsbal van Mark, die door de scheidsrechter wordt gemaand met “dit was de laatste keer!”:

  • Nae, nae, dit waor pas de eesjte keer! (S-side)

  Als Daan de bal vraagt aan Hay, hem niet krijgt en Niels Schonbrodt roept: “Daan, dat is geen vraag: die bal moet je krijgen!”:

  • Ja zeg, zo heb ik hem niet opgevoed. Als hij thuis eisen stelt krijgt hij meteen op zijn kop! (Mirjam)

  Als Bryan voor de vierde keer zonder direct aanwijsbare oorzaak valt:

  • Raymond, diene zoon haet toch gein vallende ziekte? (Thijs)
  • Misschien moeten we hem wat lood in de schoenen schuiven? (Mirjam)

  Als Alex vlak bij de dugout de bal krijgt, zijn tegenstander opzoekt en door Maurits rustig wordt gecoached met: “Zoek de hoek maar op, Alex. Ga maar naar de hoek. Naar de hoek. Naar de hoek.”:

  • Hoezo, die jongen heeft toch niks fout gedaan? (Jan-Willem)
  • Hae is pas sjus in ’t veldj! (Paul)

  Als Jules een vrije trap meekrijgt, terwijl hij zelf met gestekt been inkwam, nadat Hay’s overtreding in de zestien al niet tot een strafschop heeft geleid:

  • Ich weit net wie ’t mit uch is, mer ich bèn erg bliej mit deeze sjeidsrechter (Paul)

  Het middenveld
  De anders zo balvaste en snelle middenlinie krijgt tegen de blauwwitten van Heugem geen poot aan de grond. Het kan de verdediging niet echt tot steun zijn en komt slechts drie maal tot een uitgespeelde aanval.

  Na de 1-0 van Jekerdal pakken Youri, Niels en Tom langzaam maar zeker het heft in handen. Het tempo ligt van beiden zijden hoog, maar daar kunnen Youri met veel opbouwende acties, Niels met een enorme werklust en driftige kapbewegingen en de snel accelerende Tom goed mee uit de voeten. De spelers hebben tijdens deze lichtwedstrijd zichtbaar last van het beperkte onderscheid in kleur tussen het grijsblauw van Jekerdal en het groen van Susteren, maar behoudens enkele flipperkastmomenten wordt er keurig gecombineerd.

  De trainers/coaches
  Vóór de wedstrijd tegen RKHSV staat uw verslaggever langs de lijn te kijken naar RKHSV C1- Caesar C1 en wordt aangesproken door de opa van één van de Caesarspelers in reactie op meerdere aanwijzingen van de Caesartrainer: “Höb geer noe ’t idee dat die jónges begriepe wat dae man allemaol zaet?”. Het antwoord is eerlijk: “Ich dènk ’t neet”. De opa klinkt bezorgd: “Sóms höb ich ’t idee dat ze meine dat die jungskes op ’t niveau van de profs sjpeele. En die sjnappe dat nog neet èns!”

  De opa is al met zijn kleinzoon vertrokken als de RKHSVtrainer van de B-jeugd een nieuwe term toevoegt aan de toch al uitgebreide KNVB-begrippenlijst: “Danny, weijer inzakke! Dènk aon de pyramide!”, óm daarna relatieve rust te willen brengen met de opmerking: “Finn, loer iers èns eve; dat v’r liere leeze wie ’t zich óntwikkelt”.

  En waar de RKHSVtrainer bovendien meent de scheidsrechter nog van goedbedoelde adviezen te moeten voorzien (“Hé scheids, ’t is geen vrouwenvoetbal!”), vindt tegen Jekerdal ook Niels Schonbrodt nog tijd om naast zijn eigen team ook de grensrechter van de tegenpartij te coachen: “Hei, wat sjteis doe dao toch te vlagge!”

  De aanval
  Een schot van Tycho, een schot van Bryan en een poging van Ghislain kunnen de toeschouwers in Heugem registreren. En daarmee deelt ook de aanvalslinie in de malaise van de collectieve off-day bij RKHSV.

  Op Sint Pieter is beduidend meer te genieten: hard werken en een prachtige, subtiele aanname van Ghislain, Bryan die zijn verdedigers constant bezig houdt en een goede rol vervult als ‘targetman’, Tycho die constant in beweging is, goed kaatst en uitstekend druk zet, Rens die kapt, draait en scherp opgesteld aanspeelbaar is en Alex, die illustreert over een fijn balgevoel te beschikken en met zijn felheid ook fysiek verrast.

  De hormonen
  Waar alle aandacht en energie van de gemiddelde 15- en 16-jarige al volledig wordt opgeslokt door voetbal (kijken en spelen), FIFA 17 en het delen van allerlei wezenlijke informatie via Whatsapp, Facebook, Snapchat en Instagram, worden daarenboven van hen nog welhaast bovenmenselijke inspanningen gevraagd teneinde rondslingerende kledingstukken op te ruimen, logische verklaringen te geven voor volledig onverklaarbaar lege koekjestrommels of –verpakkingen en moeten ze bovendien tussendoor ook nog tijd vinden om gewoon te chillen, huiswerk te maken en zo waar ook nog naar school te gaan. Geen wonder dat die druk bij momenten te groot wordt en tijdens voetbalwedstrijden tot een uitbarsting komt. Tegen RKHSV en SC Jekerdal levert dat de volgende voorbeelden op:

  • RKHSV: een gele kaart voor Jules, die na het fluitsignaal van de scheidsrechter alsnog besluit tot een strakke pass in de struiken die het veld omzoomen;
  • RKHSV: een gele kaart voor de RKHSVspits, die bij een 7-0 voorsprong toch nog alle reden ziet om uitgebreid in discussie te treden met de scheidsrechter;
  • Jekerdal: een gele kaart voor Tycho, die zich een moment in een dojo waant en een judogreep van zijn tegenstander verrassend beantwoordt met een Taekwondo-techniek;
  • Jekerdal; een gele kaart voor Mark, die vanuit de gedachte “wenn schon, denn schon” een te laat ingezette sliding uitvoert met een van “So you think you can dance” afgekeken omhoog gestoken been;
  • Jekerdal: een gele kaart voor een Jekerdalspeler, die een stadse versie van de ‘botte zeis’ uitprobeert op Daan (hetgeen Daan een gekneusde enkel en de volgende dag een afzegging voor de door school georganiseerde survivaltocht oplevert);
  • Jekerdal: een gele kaart voor Niels, na een te lang doorgezette poging een tango te dansen met zijn tegenspeler;
  • Jekerdal: de opmerking “Ik heb ook een hoofd!” van een verongelijkte Jekerdalspeler, nadat de scheidsrechter affluit omdat Bryan na het kopduel naar zijn hoofd grijpt en blijft liggen.

  De doelpunten

  1. Van de zeven doelpunten van RKHSV komt er één uit een geweldige solo, worden er drie keurig uitgespeeld en vallen er drie in verdedigend opzicht onder de categorie “onduidelijke grabbeltonmomenten”.
  2. Een mooie voorzet en dito kopbal leveren Jekerdal de 1-0 op.
  3. Alles wat nodig is in wedstrijden in deze klasse, te weten hard (samen)werken als team , snelheid en tomeloze inzet, levert de gelijkmaker op als Tycho de linksback in de hoek drijft, deze een pass over de achterlijn geeft op zijn teamgenoot die Tom ziet aankomen, de bal doorspeelt naar zijn keeper, Tom ook daar achteraan rent, waardoor de opgejaagde doelman ondanks het kunstgras zijn “Mickey van der Hart-momentje” ervaart en de alert meegelopen Bryan de bal eenvoudig over de lijn kan duwen: 1-1.
  4. Niels Schonbrodt heeft na Walram nu opnieuw zijn moment uit het boekje: bij een vrije trap van Jekerdal roept hij: “Quinten, esse ‘m höbs, metein lange bal nao veur! Tom, mee!”, waarop Quinten de hoge bal afvangt, de lange bal op Bryan schiet, die keurig de meegelopen Tom bedient en de jonge Houps beheerst de verre hoek vindt: 1-2.
  5. De 1-3 volgt na een keurige combinatie Niels-Daan-Ghislain en een één-twee van Youri met Bryan, die Youri –opnieuw in de verre hoek- afrondt.
  6. De vrije trap van Hay na de torpedoaanval op Daan overbrugt ruim 50 meter en valt mooi achter de Jekerdaldefensie in de zestien, waar de alerte Rens als een duveltje uit een doosje springt en beheerst met buitenkantje rechts de bal binnentikt: 1-4.
  7. De felle Alex verovert zelf de bal, passeert en ontworstelt zich letterlijk aan zijn tegenstander, gaat ook de tweede verdediger voorbij en plaatst de bal vanaf links keurig met rechts voorbij de kansloze keeper: 1-5.

  De complimenten

  • “Die keeper had wel nog een paar hele goede reddingen” (RKHSVspeler tegen zijn vader op de parkeerplaats na afloop van de wedstrijd);
  • “Wie kènt ’t dat geer mer 4 punt höb?” (Jekerdalsupporter na afloop van de wedstrijd)
  • “Zoa, dan höbbe ze de sjtandj in Mesjtreech toch sjoan geliek getrókke” (Paul)
  • “Diene pap feliciteerde Alex mit zien goal en leet ziene handj gaar neet meer los”(Tom tegen Hay)

  Gesprek laden
  Gesprek laden