SC Susteren

Eerste competitiezege van fris en goed spelend Susteren B1

Home > Media > Nieuws > Eerste competitiezege van fris en goed spelend Susteren B1

Na de ongelukkige nederlagen tegen EHC (1-3), UOW (2-3) en Caesar (1-3) maken de Susterenspelers vandaag waar wat ze zichzelf hebben voorgenomen: “Geweuèn èns mit 2-0 veurkómme”. Trainer Niels Schonbrodt was vóór de aftrap nog enigszins bezorgd (“Ik weet dat sommige spelers nog tot na middernacht geplaystationed hebben met de nieuwe FIFA 17; dat kan positief of negatief uitpakken; het is dus afwachten”), maar ziet zijn ploeg fris en goed spelen. De groenwitten maken 5 van de 10 kansen keurig af en laten Walram slechts gedurende een twintigtal minuten in de tweede helft in de wedstrijd komen. De thuisclub verrast daarenboven in de tweede helft met een nieuwe rechterspits: “Alexander”, legt Maurits Meessen uit “rechtstreeks overgevlogen uit Colombia”.

De wereld deze week:

  • Een internationale onderzoekscommissie concludeert dat de MH17 door een Russische Buk-raket is neergehaald; Rusland bestrijdt de conclusie;
  • Het boek van historicus Rémy Limpach over het optreden van Nederlandse soldaten in Nederlands Indië roept veel emotie op;
  • De release van FIFA 17 leidt tot wachtrijen bij de verkooppunten

FIFA 17
Op vrijdagavond lijkt niemand nog echt bezig met de komende wedstrijd tegen Walram, maar worden via internet alle nieuwe mogelijkheden van het de dag ervoren uitgekomen FIFA 17 intensief met elkaar gedeeld. Ook de adrenaline die maakt dat na middernacht minder dan de helft van de spelers aan de nachtrust toe komt heeft nog weinig te maken met de vijfde competitiewedstrijd, maar veeleer met gemiste kansen van Aubemayang en Walcott. Rond 11.30 uur op zaterdagochtend is dat beeld echter veranderd en wordt de aanmoediging van de S-side (“Fel, hel, sjnel en klaene op die kis” (klaene: klèè ‘ne: 1) paere 2) riete 3) ramme 4) vlemme 5) oethaole 6) versauwse [Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/klaene]) aangevuld met de conclusie van de spelers zelf dat ze “geweuèn èns veur mótte kómme”.

“Dit is goed, mannen”
En zo start de wedstrijd ook: al in de 1e minuut lobt Tom de bal net naast na een via Jules-Brecht-Bryan en Niels opgebouwde aanval. Een vrije trap van Niels gaat over, een kopbal van Brecht naast. Youri en Kevin onderbreken vroegtijdig Walrams aanzetten tot een aanval, terwijl Youri bij een doorbraak zelf te nauwer nood door vier Valkenburgers kan worden afgestopt. Tycho neemt een magistrale pass van links (S-side: “Wae goof dae pass?” “Daan?” “Ik meen Ghislain”? “Waor ’t Youri?”) aan, maakt een panna, maar ziet zijn voorzet smoren in de Walramverdediging. De volgende kans is voor Tom, die vanaf 16 meter over schiet. “’T geit good”, concluderen de Susterensupporters, terwijl de uit Vlakenburg meegereisde fans verzuchten “Wat zeen ze aan ’t doon?”. En waar Niels Schonbrodt tevreden roept “dit is goed, mannen”, heeft zijn collega de behoefte zijn spelers er aan te herinneren met welke balsport ze precies bezig zijn: “Ga eens voetballen! Simpel: aannemen, spelen!”. Het mag hen niet baten: de felle Niels vangt een uittrap af, stuurt Tycho weg en de rechterspits vindt netjes de verre hoek: 1-0.

Praatgroepje
Eendrachtig verdedigen van Daan, Brecht en Jules en samenspel van Ghislain, Daan, Niels, Bryan en Youri over links zijn voor hoffotograaf Wilfried Visser reden om de S-side te verlaten: “Ik ga even naar de overkant, jongens: ik zie daar allerlei goede combinaties”. Schoten van Bryan (goed gestopt), Daan (over) en Ghislain (tegen verdedigend been) volgen. Walram is dan nog niet één keer gevaarlijk geweest en dat valt hen zelf ook op. “Ze gaan een praatgroepje oprichten”, constateert het vrouwelijke fanhoekje Chantal/Mirjam/Yvonne als de linkerspits roept “Veer kómme man te kort op ’t middeveldj” en de nummer 12 antwoordt “Dat liegk aan de opsjtèlling!”. Om 13.31 uur gaat Walrams eerste schot over. Nadat Quinten een vrije trap makkelijk opvangt wordt aan de overzijde Daan onderuit gehaald en meldt Tom zich bij de bal. Kevin roept: “Doe wèts wo-se mós sjeete!”, Jules zegt “Kijk naar de ruimte” en Tom schiet de bal strak voorbij de muur in de verre hoek net achter de paal: 2-0: het voornemen is ingelost.

Raspaardje
De scheidsrechter houdt het kort. De man rent zeer elegant en rustig over het veld: “Een raspaerdje”, meent Yvonne Simons. Als Brecht een hoekschop wegkopt breekt Tom uit. Zijn pass op Ghislain en Bryan lijkt te hard, maar door de dreiging van Ghislain laat de keeper de bal los en tikt de Susterenspeler alert en attent de bal tegen het net: 3-0. Uit het Valkenburgkamp klinkt vervolgens de aanmoediging: “Kóm op Joeri, laot ’t köpke neet hange! Doorgoon!”, waarop Thijs Arts voor alle zekerheid vraagt: “Ooze Youri of eure Joeri?” Mirjam Hermsen herkent het probleem: “Ik moet ook goed opletten wie ze bedoelen als ze ‘Daan’ roepen”. De roden hebben daarna nog pech als een vrije tap via de lat over ketst.

Aanwijzingen
De aanwijzingen van de trainers blijven de toeschouwers bezighouden; de kreten “Daan, hoger!”, “Kevin, breed!” en “Mannen, blijf scherp!” van Schonbrodt en Meessen zijn nog wel helder, Schonbrodts toezegging aan Bryan (“Bryan, houd de middenlijn! Jij hoeft nooit mee in te zakken. Nooit!”) heeft iets meer het karakter van een gedane belofte, de luide roep van de Walramtrainer “Kom op jongens, we gaan overgeven!” ontlokt de S-side de uitspraak: “Bah nae, dat haope veer toch van neet, zègk!” Soms is boodschap verrassend simpel , als Tycho Jules oproept “niet steeds zo’n hoge ballen te geven” en Schonbrodt de discussie afkapt met: “Tycho, maak er dan wat van”. Met een kopbal van Ghislain, twee goede acties van Kevin en een Garrincha-tikje van Tycho volgt de rust.

Regie kwijt
Met Rens voor Kevin en Hay voor Ghislain gaat Susteren de tweede helft in. De 4-0 ligt bijna in het net, na een risicovolle, maar goede actie van Brecht op een krappe breedtepass van Jules achterin, waarna Daan wordt aangetikt, zelf de vrije trap van ver mooi in de zestien legt, waar Youri de bal net niet goed raakt. Daarna raakt Susteren de regie op de wedstrijd even kwijt. Quinten redt eerst nog met een prachtige reflex op een verrassend schot in de korte hoek, maar is kansloos als een lange voorzet goed wordt ingekopt: 3-1. Bryan struikelt bij een doorbraak, een vrije trap wordt door Walram weer op de kruising geschoten, de hectiek groeit om onverklaarbare redenen, maar Rens en Daan ruimen en ook Mark blijft overeind. Meessen komt met een vierde wissel en krijgt daarover twee vragen: “Maoge veer 4 keere wissele?” en “Wae is dae sjpeler?”. Inderdaad heeft tenminste een deel van de S-side een wedstrijdregelwijziging gemist en ook de komst van Alex (“Rechtstreeks ingevlogen vanuit Colombia”) bij de B1-selectie.

Boekje
Een eerste samenspel Hay-Tom-Alex levert een voorzet op die net te kort is voor Bryan, maar dan volgt een actie volgens het boekje, als Mark de bal pakt voor een inworp, Bryan start en Hay vertrekt op het moment dat Tom komt, waarop Mark de bal keurig op Toms hoofd gooit, die doorkopt naar Hay, die dan inderdaad is vertrokken , niet meer wordt bijgehaald een keurig afrondt: 4-1. De strijd blijft fel: Alex krijgt 75 kilo in zijn nek, Niels vecht onvermoeibaar, Mark verovert een inworp, Rens wint met doorzetten struikelend een duel, Jules en Brecht tonen zich een stabiel duo in het centrum en Quinten strekt zich tot boven de lat om een hoekschop op te vangen. Jules wordt nog hard onderuit getrapt (hetgeen na Mark ook voor Walram een gele kaart oplevert) en Hay krijgt nog een harde bal vol in zijn gezicht (moeder Yvonne bezorgd: “Jóng, zitte de elastiekskes van de beugel nog vas?”). Het einde van de wedstrijd is weer voor de thuisclub: een mooie aanval over Tom-Mark-Bryan-Hay en Alex brengt Niels rechts in het strafschopgebied, maar zijn voorzet na een mooie draai wordt tot hoekschop verwerkt. Even later is het toch raak als Hay een inworp mee krijgt, Bryan in de zestien de bal toewerpt, die zich met een korte beweging vrij draait en hoog in de touwen afwerkt: 5-1. Dat vlak voor tijd een lange bal van Walram ongelukkig via Quinten en de Walramspits voor de 5-2 zorgt is dan alleen nog van belang voor de statistiek. “Ik denk dat ze de weg naar boven zijn ingeslagen”, meent Wilfried Visser. “Ze hebben vooral zichzelf laten zien dat ze het kunnen”, beaamt Jan Bovend’aerde.

Verstand
Later die middag gaan Tom en Hay kijken naar de veteranenwedstrijd VV Limbricht – SC Susteren, in de veronderstelling dat ze nog iets kunnen opsteken van het spel van twee teams waar een half dozijn (voormalige) trainers meespeelt. Het onderlinge geknooter (het dient gezegd: vooral aan Limbricher zijde, red.), de twee opstootjes (Houps/Wolffs en Waayen/Wilting) en het gegeven dat de wedstrijd even wordt onderbroken om de gemoederen tot bedaren te brengen, suggereren dat het hier “óm de woosj” gaat. Opgevoed met de wetenschap dat het verstand met jaren zou moeten komen vraagt Hay: “Sjpele die noe ouch competitie?” en levert het antwoord “Nae, die veterane sjpele allein nog mer veur ’t plezeer” bij de jonge Limbrichtenaar dan ook een vragende blik op. En terwijl Tom moet lachen, is Hays oordeel nuchter: “Kóm, Tom, veer gaon zelf get voetballe”.

Gesprek laden
Gesprek laden