SC Susteren

B1: Winst tegen De Leeuw, verlies tegen KVC Oranje

Home > Media > Nieuws > B1: Winst tegen De Leeuw, verlies tegen KVC Oranje

Na winst tijdens een oefenwedstrijd in Brunssum tegen De Leeuw op woensdag reist het team van Schonbrodt en Meessen vandaag met vertrouwen af naar Bleijerheide. Daar komt de ploeg echter pas na de 2-0 op stoom en wordt KVC Oranje in een hoog tempo redelijk zoek gespeeld. Meer dan één tegentreffer levert dat dan niet meer op, zodat twee ongelukkige momenten achterin en meerdere ongelukkige momenten voorin maken dat Susteren uiteindelijk met lege handen huiswaarts keert.

De wereld deze week

  • Republikein Donald Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen van de Democrate Hillary Clinton;
  • De Canadese zanger-dichter Leonard Cohen overlijdt op 83-jarige leeftijd;
  • Max Verstappen wordt na een indrukwekkende inhaalrace 3e in de GP van Brazilië.

Zeikenaat

De verslaglegging van de oefenwedstrijd in Brunssum tegen De Leeuw is uit tweede hand (Hay en Wilfried Visser) en redelijk gelijkluidend: Susteren is de betere ploeg, maar weet pas laat in de wedstrijd via Jules te scoren. Niels is geblesseerd uitgevallen, zodat bij het verzamelen op zaterdag voor de uitwedstrijd tegen KVC Oranje de S-side belangstellend vraagt: “Enne, Niels, fit?” Het antwoord (“Es ’t mót”) heeft meerdere vervolgvragen in zich, maar de supporters begrijpen dat dit niet het moment is. Daan meldt zich met voetbaltas, maar geeft desgevraagd aan “Misschien kan ik meespelen, maar nog geen hele wedstrijd”. Youri is uiteraard mee, maar wordt door de trainers in verband met zijn liesblessure nog aan de kant gehouden. Jim bedankt in Bleijerheide Raymond (“Tja, veer moosjte mit Bryan nao de veurlichting op sjoal”) voor het feit dat hij woensdagavond de grensrechtervlag voor een wedstrijd mocht overnemen: “Doe wèts ouch wieneè-se dat duis; ’t waor geine lol: zeikenaat en kauwt!”

Optimisme

Bij de aanvang van de wedstrijd vraagt Thijs: “Wo gaon v’r sjtaon?”. “Örges wo v’r kènne zènge: Het is stil aan de overkant”, suggereert Jim. Maurits Meessen loopt voor de S-side langs de dug-out en zegt: “Heren, prettige wedstrijd”, waarop de S-side de trainer succes wenst en Maurits glimlacht: “Komt wel goed”. “Mm, gevaarlijk optimisme”, vindt Wilfried Visser. Het zal blijken.

De eerste aanval van de groenwitten is vervolgens waarlijk oogstrelend: bijna alle elf de spelers hebben de bal aangeraakt zonder tussenkomst van een oranjehemd, waarna de voorzet van Tycho net over het doel scheert. KVC krijgt een grote kans, die door Quinten mooi wordt verijdeld. Roy complimenteert zijn zoon in het Kerkraads: “Jod, Wiese, hasse sjun jemaad”. Na een half uur voetbal, met weinig kansen maar wel mooie combinaties constateert Robert: “Dao wurt sjoon gevoetbald” en beaamt Jan: “’T is zónne wedstrijd wo-se van twië kenj kèns laote zeen wasse geliërd höbs op de training”.

Communicatie

Het is duidelijk dat Schonbrodt en Meessen ook trainen op onderlinge communicatie. Ghislain, inmiddels ook op het CIOS, coacht goed hoorbaar (“Noe nao achter, sjpeel Jules in, draai open”) en voegt weer een term toe aan het vocabulaire: “Kevin, gaef dae bal ein boodsjap mit!”. Bij een vrije trap voor KVC roept Schonbrodt: “Hei Hay, wie heb jij?!”, waarop Hay met zijn arm omhoog en de vinger omlaag het hoofd van zijn directe tegenstander aanwijst. Brecht smoort met een gedurfde schijnbeweging de aanwijzing van zijn vader (“Brecht ki….”) en als Brecht een sprintduel aangaat als zijn tegenstander achter een dieptepass aanrent roept de KVC-trainer: “Mitch gank, doe bès sjneller wie dem!”. Mirjam antwoordt rustig: “Nee hoor, die is niet sneller dan Brecht”, waarop Wilfried Janssen (nadat Brecht inderdaad de bal heeft veroverd) begripvol tegen de Kerkradenaar zegt: “Tja, je kunt ook slecht tegen zo’n jongen zeggen: Loop maar niet, want je haalt dat toch nooit”.

Als in de tweede helft de strijd feller wordt en de KVCtrainer met regelmaat roept “Knijpen!” stelt Mirjam “Ik blijf dat toch vreemde aanwijzingen vinden; je kunt je daar hele andere dingen bij voorstellen”.

Onhandig en ongelukkig

De verdediging met Rens, Hay, Brecht en Kevin staat solide, ook op het moment dat KVC na een hoekschop uitbreekt en Hay de doorgebroken spits nog inhaalt en goed naar de buitenkant van de zestien dwingt, om hem daar vervolgens erg onhandig tegen de grond te werken: strafschop en 1-0.

Bij een tweede doorbraak van de thuisploeg vroeg in de tweede helft blokt Hay de bal af, wacht op Quinten, die op zijn beurt op Hay wacht. De spits wacht niet: 2-0.

Het is het sein voor de bezoekers om het tempo omhoog te schroeven en wat eerder niet lukte gaat nu wel: de kansen komen en KVC wordt vastgenageld op haar eigen speelhelft: Daan (die verrassenderwijs alsnog een hele wedstrijd speelt) krijgt een scherpe hoekschop van Tycho ongelukkig op zijn hand, Ghislain schiet een hoekschop van Tom van dichtbij over, Niels schiet een vrije trap op de paal, een combinatie Tom-Ghislain-Mark vertaalt Ghislain in een voorzet die op de binnenkant van de tweede paal komt en voor de doellijn langs weer het veld in kaatst, een combinatie Alex-Bryan levert via Tom de 2-1 op, Hay kopt een vrije trap van Niels achterwaarts over en Tom schiet nog een vrije trap op de rechterkruising. Aan het einde heeft Wilfried Janssen gelijk: “Je voelt dat het zo’n dag is dat het niet gaat lukken”.

Hel gewirk

Na het laatste fluitsignaal zijn de groenwitten hoorbaar teleurgesteld. Wachtend op de spelers in de kantine stelt Jim: “Ze höbbe d’r in jeder geval zeker in de tweède hèllef hel veur gewirk”. En in die slotconclusie kan de S-side zich goed vinden.

Gesprek laden
Gesprek laden