SC Susteren

B1: Verlies tegen Limburgia & één punt tegen EHC

Home > Media > Nieuws > B1: Verlies tegen Limburgia & één punt tegen EHC

Na een leuke eerste helft staat Susteren vandaag tegen hekkensluiter Scharn met 3-0 voor. Daar waar de toeschouwers zich verheugen op een even leuke tweede helft, lijken de spelers van de thuisploeg gedurende de tweede 40 minuten “im Gefühl des sicheren Sieges” met hun gedachten overal te zijn, behalve bij de wedstrijd. “Slaapverwekkend”, concluderen zowel S-side als trainer Meessen. Aan het einde staat de ruststand ook als eindstand op het scorebord.

De wereld in de week van 6 december:

  • PVVleider Geert Wilders wordt door de rechter veroordeeld voor groepsbelediging en aanzet tot discriminatie wegens zijn “Marokkanen”-uitspraak;
  • DSM schrapt 150 van de 340 IT-banen;
  • Peter van Straaten, tekenaar van licht ironische, humorvolle tekeningen van het dagelijks leven, overlijdt op 81-jarige leeftijd.

Uitgedund en aangevuld

Youri en Daan gaan vandaag met de A mee, Tycho en Rens zijn geblesseerd, Alex heeft geen vervoer uit Roermond en Stijn, Gijs en Lexy vullen aan vanuit de C1. Het vraagt van Schonbrodt/Meessen enige creativiteit vandaag.

Foto’s

De scheidsrechter blijkt vandaag dezelfde heer als vorige week. “Vermeldj mich mer neet meer in ’t versjlaag”, vraagt hij, maar zijn opmerking bij de door Raymond Coenen overhandigde spelerspasjes “Doe meins toch neet dat ich al die foto’s gaon naokieke! Die kènjer lieke dao toch al gaar neet meè op!” haalt toch het notitieboekje van uw verslaggever. Dat geldt ook voor de opmerkingen van:

  • Niels Schonbrodt tegen Quinten, die de opdracht krijgt de verre uittrappen wat strakker en minder hoog te schieten, om vervolgens weer een vuurpijl af te schieten (“Quinten, dat waore weer zös doeve. Dalik höbbe weer de Deerebesjerming op ós daak!”);
  • Dezelfde Niels tegen de scheidsrechter, als een BSVspeler bij een kopduel bij Mark in de nek springt (“Hei, ’t is geen klimrek!”);
  • Maurits tegen de S-side na afloop van de eerste helft (“Heb je nog 50 cent om in de flipperkast te gooien”);
  • Wilfried Visser, als BSV’s rechtsachter met de woorden “Ik ben te moe om nog in te gooien” weigert de inworp te pakken (“Ook aan die kant daalt het niveau”).

Weinig rust

De bezoekers nemen in de eerste 15 minuten de regie over de wedstrijd en krijgen na goede combinaties tussen Kevin-Bryan-Gijs en Mark-Niels-Ghislain-Tom de eerste kansen. Niels neemt twee vrije trappen, waarvan hij de tweede mooi in de benedenhoek plaatst: 0-1. Een rare terugspeelbal van Hay (zijn conclusie “Ich raakde dae bal ram fout, gek” was redelijk overbodig) gaat hoog over Quinten heen, maar stuitert nog gelukkig ook over het doel. Er is weinig rust bij beide teams en de wedstrijd kent een spelbeeld dat sterk aan een tenniswedstrijd doet denken. Mark en Jules moeten alle zeilen bijzetten, Quinten redt fameus op een schot van dichtbij, maar net voor rust valt een lange bal in de zestien ongelukkig tegen de hand van Brecht en wordt de penalty benut: 1-1.

Geen uitgespeelde kansen

Een echt mooie aanval is ook in de tweede helft niet te zien. Gepruts bij de groenwitten achterin biedt BSV een kans op de 2-1, een doorgeschoten hoekschop leidt naar 3-1 en vervolgens krijgt Susteren weer de overhand. Stijn, in de ploeg voor Gijs, houdt zich keurig staande, net als Lexy, die een prima invalbeurt heeft voor Ghislain. Brecht en Kevin krijgen nog kansen, Bryan ontworstelt zich meermaals aan zijn belagers, Niels geeft een goede pass op Hay, die twee maal hard en gevaarlijk schiet, Tom is vaker aanspeelbaar, Mark verdedigt sterk (maar heeft geluk dat hij na een charge niet met rood kan vertrekken), Jules geeft geen krimp meer en Quinten komt twee maal alert snel en goed uit, maar net als tegen KVC komt de trein te laat op gang.

Epiloog

“Tja Sint, als je je dan afvraagt hoe dat kan

Wat is jouw analyse dan?”

“Hm, wat zal ik zeggen, Piet?

Één enkele oorzaak is er natuurlijk niet.

Vijf afwezige spelers laat zich uiteraard voelen

Hoe goed de elf anderen het ook bedoelen

Met vreemde opstellingen is altijd het geval:

Weg vaste patronen, weg rust aan de bal

Maar zoals dat met voetbal altijd is:

Volgende week een nieuwe kans: zeker en gewis!”


WEDSTRIJDVERSLAG SCS - EHC

De wereld deze week:

  • PVVleider Geert Wilders wordt door de rechter veroordeeld voor groepsbelediging en aanzet tot discriminatie wegens zijn “Marokkanen”-uitspraak;
  • DSM schrapt 150 van de 340 IT-banen;
  • Peter van Straaten, tekenaar van licht ironische, humorvolle tekeningen van het dagelijks leven, overlijdt op 81-jarige leeftijd.

Na een verdienstelijke oefenpartij tegen de B2 van Roda JC op de woensdagavond, speelt Susteren vandaag tegen nummer 2 van de ranglijst EHC opnieuw een goede wedstrijd. Met een ijzersterke verdediging (die doet denken aan Roda JC, dat in de eredivisie 8 maal in de afgelopen periode gelijk speelt) en een snelle omschakeling naar de aanval zijn de groenwitten beduidend gevaarlijker dan de bezoekers. Op basis van het veldoverwicht aan de ene kant (EHC) en de betere kansen aan de andere kant (Susteren) is het gelijke spel een gerechtvaardigde uitslag en kan de thuisploeg na twee goede wedstrijden in één week met een goed gevoel de winterstop in.

Van heuère zègke

Uw verslaggever was woensdag niet bij de oefenwedstrijd tegen Roda JC en trof na afloop een zwaar sikkeneurige zoon aan, die ontevreden was over de uitslag, maar hij kon uit de weergave ‘van heuère zègke’ niet anders dan concluderen dat de Susterenaren het met 0-4 (waarvan een doelpunt uit een penalty “in de lètste sekonde! Auw k**, kael!” en –zo bleek uit de spaarzame informatie die hem werd aangereikt- nog een schot op de paal [van Daan?]) goed hadden gedaan tegen de jongens van de b.v.o.

De ijzeren defensie

De ervaring van de heenwedstrijd is vandaag door Schonbrodt/Meessen vertaald in een opstelling met Mark, Hay, Jules en Brecht achterin en Kevin als een soort hangende linkshalf. Tom, Daan en Niels moeten voor de omschakeling zorgen en Bryan en Ghislain fungeren als loerende spitsen. Youri is vooralsnog aan de A1 toegevoegd, Tycho nog steeds gekwetst, Rens wel al hersteld en Alex aanwezig. Caspar wordt vanuit de C1 nog later ingevlogen.

EHC laat de bal in een hoog tempo rondgaan, maar weet zich geen kans te creëren: gaat één van de dribbelkunstenaars Brecht of Mark voorbij (hetgeen al zelden lukt), dan staat daar Hay of Jules. En omgekeerd. Voorin lopen Bryan en Ghislain als Henri Buitenzorg in zijn beste dagen onvermoeibaar van links naar rechts en elke aanzet tot een combinatie stuit op Tom of Daan of Niels of de vandaag zeer sterke Kevin. De tomeloze inzet (“Dao is vuur en passie”, constateert Jan Bovend’aerde tevreden) blijft niet zonder resultaat.

Twee hoogtepunten

Na zeven minuten komt de eerste gevaarlijke uitbraak via Niels op Bryan. De tweede pass van Niels stuurt Bryan op links weg, die terugkapt en de meegekomen Daan aanspeelt, die naast zich Tom ziet mee sprinten. De één-twee tussen drie verdedigers door met een wippertje van Tom op Daan is wonderschoon, de beheerste afronding van de daarmee pardoes vrij voor doel gekomen Daan eveneens: 1-0. Mooie aanvallen via Jules-Hay-Niels (schot Bryan gestopt), Mark-Tom-Daan (schot Ghislain gestopt) en Brecht-Kevin-Daan-Tom-Niels gaan vooraf aan een solo van Daan, die Ghislain in positie brengt, wiens schot opnieuw wordt tegengehouden. Het tweede hoogtepunt van de eerste helft komt met een vrije trap vanaf 20 meter door EHC. Quinten zet de muur op de eerste paal, pakt zelf de tweede, waarna de EHCspeler de bal gevoelvol over de muur naar de kruising krult. Het schot is prachtig geplaatst en waar de EHCtrainer en de meegereisde supporters al hun handen in de lucht bewegen en de scheidsrechter aanstalten maakt om naar de middenstip te gaan wijzen, daar duikt uit de lange hoek ineens The Flying Dutchman op, die zijn in fel geel gestoken volledige 1 meter 95 op grote hoogte geheel horizontaal uitstrekt en met zijn rechterhand de bal uit de kruising van lat en paal naast het doel tikt. Een magistrale redding.

Als Quinten daarna een lange hoge verre vrije trap moeiteloos uit de lucht plukt roept de EHCtrainer al licht vertwijfeld: “Speel nou niet zo’n hoge bal! Je ziet toch hoe groot die keeper is!”

Hard, maar fair

Rens komt na de rust voor Kevin, Caspar even later voor Ghislain (die weer met de A2 in Weert verder gaat spelen). Het tegendoelpunt van EHC valt vrij snel na rust, na de enige reeks van onoplettendheden in de Susterendefensie van deze middag: 1-1. De wedstrijd gaat op dezelfde manier verder: veel balbezit voor EHC, de betere kansen voor de thuisploeg via snelle uitbraken over Daan, Rens (die zich goed voegt in het sterk spelende team en laat zien inderdaad volledig hersteld te zijn), Jules en Bryan (schoten van Hay, Caspar en Tom over en van Caspar rakelings voorlangs). De duels zijn hard en overwegend fair: Susteren moet absoluut diep en tot het uiterste gaan, bij EHC begint iets van frustratie over het uitblijven van doelpunten merkbaar te worden.

Beschamend

Uw verslaggever wenst verder geen woorden te besteden aan de beschamende vertoning die volgt op een onnodige woordenwisseling en uitmondt in een daarop volgend handgemeen tussen de twee trainers en een grensrechter, waarna enkele ouders en spelers in die emotie meegaan. Zoals Johan Cruyff zei: “As je het goede voorbeeld geeft, word je beter, geef je het slechte voorbeeld, dan word je slechter”.

Buitenspel

Susteren komt als ploeg het slechtst uit de commotie, omdat Niels onderweg tegen een rode kaart is aangelopen. Met tien tegen elf houden de groenwitten echter uitstekend stand. Marks truitje scheurt als hij een duel om de bal wint en als Brecht ruimt en een op de grond liggende tegenstander raakt, wordt hij door een andere EHCer omgeduwd (“En doe kris dem neet zo mer ómgeduujd”, verklaart Yvonne Simons aan haar moeder), waarna de strijd met tien tegen tien kan worden voortgezet. Quinten tikt een volgende vrije trap keurig over en vangt nog een vijftal voorzetten zeker uit de lucht, waarna de tegenaanval volgt via Alex (in de ploeg voor Bryan), die zijn tegenstander met een schijnbeweging het bos in stuurt, waarna Tom vrije baan heeft en beheerst de keeper verschalkt. Terwijl de Susterenspelers uitgelaten de voorsprong vieren, besluit de scheidsrechter toch tot buitenspel (binnen de S-side variëren de waarnemingen –zoals te doen gebruikelijk- tussen “NOOIT!!” en “Joewaal, joewaal, ruum eine maeter”) en blijft het dus 1-1.

De laatste kansen zijn voor EHC: een bal uit de kluts valt voor de voeten van de midvoor, die echter opnieuw zijn meerdere moet erkennen in de alerte Quinten. Een slalom van de linkshalf brengt hem voorbij Tom, Daan en Hay en waar iedereen aan Susterenzijde zijn/haar adem inhoudt voor het schot, wil de EHCer ook nog Jules voorbij: “Det waas eine te väöl”.

De kramp van Brecht aan het einde, de verbeten gezichten van Mark en Daan en Jules, de struikelpartij van Hay en Tom bij een laatste uitbraak: het illustreert de inzet en de gretigheid waarmee de ploeg van Schonbrodt/Meessen vandaag op het veld staat.

Nabeschouwing

De nabeschouwing tijdens de zondagse duurloop (zonder spelers, die immers met proefwerkweek/PTA bezig zijn) gaat uiteraard over het incident, maar concludeert toch vooral dat de “spelers een goede week met twee prima wedstrijden achter de rug hebben” en dat “Quinten toch wel Man of the Match was”. Winterstop.


Gesprek laden
Gesprek laden